середу, 19 листопада 2014 р.

21.11- 320 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ  ВОЛЬТЕРА(1694-1778),ФРАНЦУЗЬКОГО ПИСЬМЕННИКА ТА ФІЛОСОФА


   Мати Вольтера була дочкою секретаря кримінального суду, а батько — нотаріусом і збирачем податків. Сам письменник не любив батька і його ремесло. Він волів оголосити себе позашлюбним сином  шевальє де Рошбрюна - злиденного мушкетера і поета, ніж залишатися сином заможного буржуа.


   На вимогу батька зайнявся вивченням права. Незабаром  проти батькової волі проміняв юриспруденцію на лаври зухвалого віршотворця. За складання сатири на реґента Франції герцоґа Орлеанского автор-початківець потрапив у Бастилію, проте рік ув'язнення не охолодив його літературного запалу. Незабаром була поставлена його перша значна п'єса «Едіп», прихильно сприйнята публікою.


   Свої ліберальні погляди Вольтер виклав у «Філософських листах». Книга була спалена за вироком Паризького парламенту, а автор опинився під загрозою нового арешту. Таке велике значення мають книги на формування світогляду суспільства.


  Вольтер  співпрацював в «Енциклопедії» Дідро, яка мала велике значення для розвитку та поширення ідей Просвітництва у Європі. Ставши людиною багатою і цілком незалежною, капіталіст, землевласник і в той же час власник ткацької і часової майстерень, Вольтер  міг тепер вільно і безбоязно представляти у своїй особі громадську думку проти  доживаючого свій вік соціально-політичного порядку.


   Лірика молодого Вольтера перейнята епікурейськими мотивами, містить випади проти абсолютизму. Його зріла проза різноманітна за темами та жанрами: філософські повісті («Кандид, чи Оптимізм», «Простодушний»), трагедія в стилі класицизму «Брут», сатирична поема «Орлеанська незаймана». Вольтер зіграв значну роль у розвитку світової філософської думки, в ідейній підготовці Великої французької революції кінця  XVIII століття.

А ТИ ЧИТАВ ВОЛЬТЕРА?

Немає коментарів:

Дописати коментар