середу, 15 жовтня 2014 р.

16.10 -160 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ОСКАРА ВАЙЛЬДА  (1854 - 1900) , АНГЛІЙСЬКОГО ПИСЬМЕННИКА.


Митець - творець прекрасного.
О. Вайльд.
  

   Оскар Вайльд народився в інтелігентній ірландській родині. Його мати зналася на мовах і писала вірші. Змалечку майбутній письменник вивчив  давньогрецьку мову, яка відкрила йому світ античної літератури: хлопець читав в оригіналі трагедії Есхіла. Погляди Вайльда формувалися в батьківському домі: тут  влаштовувалися поетичні вечори, дім відвідували цікаві, творчо обдаровані люди. Атмосферу краси, що панувала в родині, Вайльд сприймав як єдину можливу атмосферу існування.

    Чудове знання  античного світу відкрило юнакові двері до аристократичного Оксфорда. Його обдарованість визнавали всі викладачі.
   
    Перший друкований твір - збірка поезій "Вірші".

     Вперше письменник звертається до жанру казки у «Щасливому Принці», щоб передати своє розуміння  взаємин між вигадкою й реальністю, фантазією й фактом. Згодом він подарував світу ще одну збірку казок: «Гранатова хатина».

  "Портрет Доріана Грея" є взірцем вишуканого, інтелектуального роману, а його автор став чи не найпопулярнішою постаттю світової літератури XIX століття. Проте єдиний роман Вайльда - тепер найбільш уславлений його твір - створений у рекордно короткий термін, приніс автору скандальну славу, навіть суд і дворічне ув'язнення.  А він був лише мрійником, казкарем і чаклуном. Усі його мрії зосереджувалися навколо Краси, перед якою він схилявся, вірним слугою якої він став. Усе, що відбувалося у його житті та творчості, було обумовлене культом Краси, яка була для нього одночасно божеством і демоном.

    Найбільший успіх і визнання за життя принесли Вайльду його п'єси "Віяло леді Віндермір" (до речі, наш рідний театр російської драми імені М. Горького поставив за цією п'єсою чудову виставу), "Жінка не варта уваги", "Ідеальний чоловік", з якими він вступив у творче змагання з талановитим англійським драматургом і майстром парадоксу — Бернардом Шоу. Шоу визнав молодого драматурга за гідного суперника. І все ж найкращою вважається п'єса "Як важливо бути поважним. Легковажна комедія для серйозних людей".  З появою комедій  до автора прийшли слава.

   Усе життя Вайльд намагався замаскувати банальність, одноманітність, пересічність дивовижним, чарівним покровом краси. Все, що він писав, було прекрасною вигадкою, фантазією, тож всі його твори по суті своїй є чарівними казками.


А ТИ ЧИТАВ ОСКАРА ВАЙЛЬДА?

Немає коментарів:

Дописати коментар