четвер, 28 серпня 2014 р.

31.08 - 85 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ 
В. ГОЛЯВКІНА (1929-2001), РОСІЙСЬКОГО 
ДИТЯЧОГО ПИСЬМЕННИКА


     Батько майбутнього письменника працював викладачем музики, тому вона завжди звучала в їх будинку. Одного разу Віктор намалював карикатури на гостей, які приходили до них музикувати. Тоді батько подарував синові книгу про живопис і художників. Хлопчик прочитував всі книги про образотворче мистецтво, які йому тільки вдавалося знайти і сам постійно малював.
    Віктору було всього 12 років, коли почалася Велика Вітчизняна війна. Його батько відразу пішов на фронт і підліток став старшим чоловіком у родині. Він малював карикатури на Гітлера і фашистів
    Закінчив художнє училище у Таджикістані. Студент з захватом знайомиться з мистецтвом Сходу, яке дуже збагачує його особистість. Після сонячних яскравих міст Азії він переїжджає до  Ленінграду, де вступає до Академії мистецтв. Ленінград приваблює його своїм західно-європейським стилем, музеями та історичними пам'ятками.
       Одночасно з живописними роботами Голявкін створює короткі оповідання для дітей. Спочатку його твори друкують журнали «Вогнище» і «Мурзилка». Згодом вийшла перша книжка «Зошити під дощем».
      Особливістю оповідань письменника є їх стислість разом з дотепним доброзичливим гумором. Такий короткий стиль вимагає найвищої письменницької майстерності, якою Голявкін володів, як ніхто інший. Герої його оповідань завжди хоч і смішні, але діяльні й чарівні.

 А ТИ ЧИТАВ ВІКТОРА ГОЛЯВКІНА?

2 коментарі: