вівторок, 19 серпня 2014 р.

ЮВІЛЕЙ МІСЯЦЯ

25.08 - 90 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ПАВЛА ЗАГРЕБЕЛЬНОГО (1924-2009), УКРАЇНСЬКОГО ПИСЬМЕННИКА, ГЕРОЯ УКРАЇНИ, ЛАУРЕАТА ДЕРЖАВНОЇ ПРЕМІЇ СРСР, ШЕВЧЕНКІВСЬКОЇ ПРЕМІЇ


Улюбленого українського майстра історичного жанру презентує пані Марія, завідуюча бібліотекою


"Римляни казали:"Вчитися без книжок однаково, що носити воду решетом". У книгах наша історія, яка має свою долю так само, як і люди"
П. Загребельний.


     Павло Загребельний - мій улюблений український письменник історичного жанру. Понад 40 років він працював в українській прозі, залишив близько 20 романів, які мають широке читацьке визнання. Один із найпопулярніших українських письменників, твори якого  відомі всьому світу. 


    Водночас це мужня і героїчна людина. Випускник десятирічки 1941 року не маючи повних 17 років пішов добровольцем  на фронт. Брав участь у обороні Києва під час Великої Вітчизняної війни, був поранений. Після шпиталю знову  в бій, нове тяжке поранення у серпні 1942, а потім -  полон і фашистський концтабір аж до лютого 1945 року. Він все витримав!
    Моє рідне місто вписане в життя Загребельного. З 1946 року він навчається на філологічному факультеті Дніпропетровського університету. До речі, цей університет  виховав ще одного відомого на весь світ українського  письменника - Олеся Гончара. По його закінченню Павло Архипович майже півтора  десятиліття працював журналістом в обласній дніпропетровській газеті. 
   Серйозною заявкою на письменницьку зрілість стала "Дума про невмирущого", присвячена воїнському подвигу радянського солдата, який загинув у фашистському концтаборі. 
   Кожна його книга - це справжня літературна сенсація. Одним із значних здобутків української історичної прози став роман "Диво", у центрі якого найкоштовніша перлина вітчизняного зодчества -  Софія Київська - незнищенний символ духовності українського народу. Пізніше письменник створив цикл романів про історичне минуле рідної Батьківщини: "Первоміст", "Смерть у Києві", "Євпраксія", "Роксолана", "Я, Богдан".  В його творах - философськи роздуми, неперевершений інтелект,  розбурхане  море історичних фактів, літературний експеримент  та пристрасть, що палахкотить і клекоче.
    Павло Загребельний - це справжній феномен української літератури!


 А ТИ ЧИТАВ ПАВЛА ЗАГРЕБЕЛЬНОГО?

Немає коментарів:

Дописати коментар