середу, 27 серпня 2014 р.

28.08 - 265 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ Й. В. ГЕТЕ (1749-1832), НІМЕЦЬКОГО ПОЕТА

Кто к тайнам жизни рвется мыслью каждой,
В своей душе находит их родник.
(Гете)
    Гете - національна гордість Германії: вважається засновником сучасної німецької літератури, лідером романтичного руху "Буря і натиск". Він робив для німецької літератури те, що Шевченко для української, Пушкін для російської - тобто боровся за її національну самобутність.


     Мати прищепила сину любов до створення історій та на все життя залишилась для нього прикладом сердечної теплоти. Тягу до знань успадкував від свого батька. Батьки мали велику бібліотеку, завдяки якій хлопчик так, як і маленький Олександр Пушкін, рано познайомився з "Іліадою" Гомера, "Метаморфозами" Овідія, прочитав в оригіналі твори Вергілія. З дитинства на все життя захопився античністю і це у майбутньому зблизило його з Шиллером. Отримав повноцінну освіту: юнак здобув звання доктора права.

    Не сприйняв французьку революцію: засудив терор і вади вождів повсталого Парижа. 

   Лірика Гете життєрадісна, близька до народної поезії. Писав історичні драми, які увійшли в німецьку літературу як новаторські: вперше поряд з героєм-бунтарем в його творах  виступив народ. Виразив ідею об'єднання країни та висловив своє кредо розуміння внутрішнього світу людини:

"Лишь тот достоин жизни и свободы,

Кто каждый день идет за них на бой".  

   Світову славу приніс багато в чому автобіографічний роман "Страждання молодого Вертера". Найбільше художнє досягнення - грандіозна драматична поема "Фауст", над якою він працював майже все життя. Образ ученого-чарівника Фауста, взятий з народної легенди, в драмі Гете зазнав творчий розвиток: поет втілив глибоку віру  в творчі сили людини.

   Вже на початку ХIХ століття Гете був широко відомий в Україні. У 1827 році його обрали почесним членом Ради Харківського університету. Перший переспів з Гете належить Гулаку-Артемовському (балада "Рибалка"). Шевченко називав Гете "великим", знав і любив його твори, особливо "Фауста". Невтомним популяризатором Гете був Франко, який переклав багато його поезій та частину "Фауста". Також Гете перекладали Федькович, П. Куліш, Рильський, Стус.

   Поет  був справді багатообдарованою особистістю. Він увійшов як геній не тільки у світову літературу, а і у природознавство: залишив науці праці, у яких  вперше описав міжщелепну кістку людини, встановив подібність у будові черепа людини і тварини, довів вплив середовища на будову і забарвлення квітів, запровадив науковий термін "морфологія" - вчення про форму рослин.

   Ім'ям Гете назван четвертий за величиною кратер на Меркурії.

НАСОЛОДЖУЙСЯ ФІЛОСОФСЬКОЮ ПОЕЗІЄЮ ГЕТЕ!

Немає коментарів:

Дописати коментар