понеділок, 11 серпня 2014 р.

11.08 - 210 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ
 В. Ф. ОДОЄВСЬКОГО (1804-1869), РОСІЙСЬКОГО ПИСЬМЕННИКА


Улюбленого казкаря свого дитинства презентують 
Влада (12 років) і Марія (13 років)


"Жити - значить діяти "
В. Ф. Одоєвський

     Ми - подруги. Разом відвідуємо бібліотеку і ділимося  враженнями про прочитані книжки. З'ясувалося, що в дитинстві ми були в захваті від казок Володимира Одоєвського. Трішечки пізніше ми зацікавилися особистістю письменника і разом з бібліотекарями виявили багато цікавих фактів з його життя. Він - останній нащадок старовинного княжого роду - був одним з енциклопедично утворених людей свого часу: захоплювався ботанікою і фізикою, хімією і філософією, літературою та музикою.  Виховувся в Московському шляхетному пансіоні, який закінчив з відзнакою. Служив помічником директора Імператорської публічної бібліотеки.                                    
   Будинок Одоєвського був духовним і інтелектуальним центром міста: тут збиралися літератори, художники, музиканти. Постійним відвідувачем літературно-музичного салону був О. Пушкін. "Милий мудрець" - так називав письменника О. Грібоєдов, який до кінця свого життя був його справжнім другом. Пізніше працював завідувачем Рум'янцевським музеєм. Зблизився з декабристом Кюхельбекером.
      Засновник російського географічного товариства.
    Один з основоположників російського музикознавства. Надзвичайно високо цінував Баха: написав про нього романтичну новелу, що поклала початок російської бахіані. Популяризував Моцарта, Бетховена, визнав новаторство Ліста, Вагнера. З вітчизняних композиторів виділяв Глінку. Одним з перших розпізнав талант Римського-Корсакова і Чайковського.
  Але головною сферою його діяльності було красне письменство. Любив дітей напевно тому, що сам мріяв і фантазував як діти. Писав для них  чудові казки, які можно вважати науково-фантастичними. Після знайомства з казкою "Городок у табакерці" і я, і Влада попросили своїх батьків купити нам музичні шкатулки. Ось була радість!



А ТИ ЧИТАВ КАЗКИ ОДОЄВСЬКОГО?

Немає коментарів:

Дописати коментар