середу, 26 серпня 2020 р.

27 серпня - 270 років від дня народження
Йогана Гете - видатного німецького письменника 
 

      За своє довге життя Й.-В. Гете прожив кілька творчих життів. Він увійшов у німецьку літературу з геніальним «Вертером» і покинув її, опублікувавши другу частину геніального «Фауста». Завдяки Гете німецька література стала всесвітньою. Але література була тісна для нього. Він захоплювався мінералогією — будинок Гете у Веймарі заставлений громіздкими зразками геологічних порід. Він прагнув знати все.
Творча спадщина Гете величезна. Після нього залишилося 1600 віршів. У найповнішому (Веймарському) виданні його літературні твори, не рахуючи листів і щоденників, займають 56, а наукові — 12 томів.
Гете народився у Франкфурті-на-Майні в знатній бюргерської сім’ї, отримав хорошу домашню освіту. Шедевр «Страждання юного Вертера» став книгою, яка прославила Гете на весь світ.
 Найвизначнішим твором зрілого Гете стала драматична поема «Фауст», над якою він працював біля 60 років. Протягом усієї творчості він у різні періоди повертався до роботи над «Фаустом» для завершення свого першого задуму.
 Останні роки Гете викликають подив перед його невтомною натурою. До останньої хвилини він цікавився всіма визначними явищами літератури, науки та суспільного життя. Хоча політичні події мало цікавили його. Вмираючи, Гете жалкував, що з ним щезнуть його великі знання, які він збирав усе життя. Він надіявся, що життя його продовжиться, щоб приносити користь науці. Свідки його смерті згадували, що, коли у нього відібрало мову, він продовжував писати рукою у повітрі.
 Життя Гете — це приклад, як звичайна людина із плоті та крові змогла досягти надлюдських висот розуму та духу. 


"Великий гуманіст, він чи не найважливішою метою свого життя вважав боротьбу з темрявою." Далі до світла "– його постійний девіз."
                                                            В.Стус

 

Немає коментарів:

Дописати коментар