четвер, 9 квітня 2015 р.

9.04 - 80 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ 
Т. П. КОЛОМІЄЦЬ, УКРАЇНСЬКОЇ ПОЕТЕСИ, ЛАУРЕАТА ЛІТЕРАТУРНИХ ПРЕМІЙ ІМЕНІ ЛЕСІ УКРАЇНКИ, НАТАЛІ ЗАБІЛИ, ПАВЛА ТИЧИНИ

   Віршики Тамари Коломієць дуже люблять українські малята. Для них вона створила понад 30 збірок казок, небилиць, лічилок, смішинок, загадок та шість абеток. А починалася  любов до українського слова з її рідної неписьменної бабусі, яка  знала напам'ять майже весь «Кобзар». Бабусині козацькі й чумацькі сумовиті пісні, казки, загадки, лічилки замінили дівчинці підручник літератури  під час другої світової війни, яка  у маленької Тамарочки забрала батька. Але був ще маленький братик, якому доводилося власноручно майструвати вітрячки, літачки та кораблики. Може завдяки зворушливій сестринській турботі  Петро Коломієць став відомим українським письменником - автором багатьох історико-пригодницьких повістей. У дитинстві дівчинка надавала перевагу хлопчачій компанії і гралася виключно з хлопчаками. У шкільні роки мріяла стати лікарем, бо дитяче серце ще довго залишалося чутливим до ран війни. Якщо у школі задавали писати твір, Тамарі легше було висловлюватись у віршованій формі. А коли в пам'яті народжувався якийсь рядок, то він мав бути останнім.            
   Перша збірка «Проліски» побачила світ 1966 року, коли 21-річна Тамара Коломієць ще навчалася в університеті. На початку творчого шляху її помітив і благословив напутнім словом талановитий Максим Рильський, а  першим редактором був Михайло Стельмах. Письменниця натхненно співпрацює з популярним дитячим  журналом «Пізнайко». Стежками матері пішла донька — талановита поетеса Мар'яна Рочинь.



                        Шановна Тамаро Панасівно!
   Українські барвінчата дуже люблять Ваші чудові віршики. За Вашими абетками малята вчать українські літери. З Вами читайлики відкривають загадковий світ природи. Від щирого серця вітаємо Вас з ювілеєм, зичимо здоров'я, наснаги, любові та шанування читачів! Ми з нетерпінням чекаємо на ваші нові збірочки! Щасти Вам!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар