пʼятницю, 21 липня 2017 р.

24.07 - 215 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ О. ДЮМА (БАТЬКА) (1802-1870), ФРАНЦУЗЬКОГО ПИСЬМЕННИКА



«У наше століття ніхто не користувався такою популярністю, як Олександр Дюма; його успіх - більше ніж успіх, - це тріумф. Його слава гримить подібно трубним звукам фанфар. Олександр Дюма не тільки ім'я французьке, але і європейське; більш того - це ім'я світове ».
                                                                                  В. Гюго 


Я - Катерина. Мені 21 рік. Я вважаю, що на світі, мабуть, немає людини, яка б не читала хоча б жодного роману Дюма! Трилогія про трьох мушкетерів, Генріха Наварського, «Чорний тюльпан»  захоплюють! Ми - читачі - іноді навіть вивчаємо історію за його книгами! Приєднуйся!
  
Його бабуся була чорношкірою рабинею з Сан-Домінго. Дід Олександра, французький маркіз Даві де Ля Пайетрі, всіх своїх чотирьох дітей продав у рабство. І лише через чотири роки він викупив назад одного з синів — старшого — який, на щастя, згодом і став батьком великого французького письменника.Джерело: http://dovidka.biz.ua/oleksandr-dyuma-tsikavi-fakti/ Довідник цікавих фактів та корисних знань © dovidka.biz.u
    Пригодницькі романи зробили Олександра Дюма (батька)  одним з найбільш читаних французьких письменників у світі.  Працюючи по 16-18 годин на добу, він встиг випустити за життя більше 500 томів унікальних творів найрізноманітніших жанрів! Його бабуся була чорношкірою рабинею з Сан-Домінго. Дід - французький маркіз - всіх своїх чотирьох дітей продав у рабство. І лише через чотири роки  викупив назад старшого сина, який і став батьком великого французького генія. Дюма -  вояк французької республіканської армії - дослужився до генерала за часів наполеонівських воєн. Не мав офіційної освіти. Вже  перша п'єса «Генріх III і його двір» мала великий успіх. Перший роман - «Ізабелла Баварська». Історію Франції показав в двох історичних романах-життєписах: «Людовик XIV» і «Наполеон». Побудував власний замок, названий Монте-Крісто на честь найвдалішого роману. Брав участь в боротьбі за об'єднану Італію, був особисто знайомий з Гарібальді. Написав одну з найпопулярніших у світі кулінарних книг, яка успішно перевидається і сьогодні.

" Історія повна таємниць. У Дюма все виявилося ясним і визначеним. Історія в обробці Дюма була такою, якою її хотіли бачити французи: веселою, барвистою, побудованої на контрастах, де Добро було по одну сторону, Зло - по іншу..."
                                                       А. Моруа

Немає коментарів:

Дописати коментар