понеділок, 5 грудня 2016 р.

5.12 - 85 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ 
Г. М. ТЮТЮННИКА (1931-1980), УКРАЇНСЬКОГО ПИСЬМЕННИКА, ЛАУРЕАТА ПРЕМІЇ ІМЕНІ ЛЕСІ УКРАЇНКИ (1880 Р.),  ЛАУРЕАТА ШЕВЧЕНКІВСЬКОЇ ПРЕМІЇ (1989 Р., ПОСМЕРТНО)




Немає загадки таланту.
Є вічна загадка любові
                                                                              Г. Тютюнник


    Я - Катерина. Мені 20 років. Я в захваті від зворушливої новели Григора Тютюнника "Три зозулі з поклоном...". "Любові Всевишній присвячується...". Поштовхом до написання цієї перлини української літератури стала пісня сліпого бандуриста "Летіла зозуля через мою хату..."  Я зрозуміла: любов  незалежна від бажання і дається вищою силою. Приєднуйся! 

     Життя письменника майже від народження переплелося з долею України. У 1933 році родина Тютюнників голодує. Дід помирає, а півторарічний Григір перестає ходити і говорити, хоча вже вмів це робити. А чотири роки по тому  1937  батька майбутнього письменника було заарештовано і пущено по сибірських етапах, де він і помер через 11 років. У другу світову  на хату впала бомба і родина опинилась простонеба. Але всупереч всім негараздам письменник отримав вищу філологічну освіту. 1966  вийшла перша Тютюнникова книжка «Зав'язь»,  яка сповістила про новий злет української прози і зробила популярним ім'я  письменника. 1968 йому було присуджено премію за оповідання «Деревій».   Книга-календар для дітей "Дванадцять місяців" виявила вишуканий літературний смак Тютюнника. Він створив її, працюючи у видавництві "Веселка". З любов'ю до дітей написані збірка оповідань "Ласочка" та "Степові казки". За книги "Климко" і "Вогник далеко в степу" письменникові присуджено премію імені Лесі Українки. Повість «Климко» має автобіографічний характер. 1942 через голод письменник у віці 11 років пішов з Донбасу, де він у той час жив з тіткою, до матері на Полтавщину пішки з порожнюю торбинкою. Не будучи в змозі в усій повноті розкрити свій талант в атмосфері радянського диктату,  Григір Тютюнник вкоротив собі віку.   За мотивами його оповідання «Син приїхав» створено фільм «Скляне щастя», за однойменною повістю автора й творами «Дід Северин» і «Вогник в степу» — кінокартину «Климко», екранізовано його твір «Три плачі над Степаном». Тютюнник перекладав українською  твори В. Шукшина,  М. Горького («Серце Данко»), І. Соколова-Микитова («Рік у лісі»). 

"Читати - найдешевше та найкорисніше задоволення на землі"
                                                                                                                         Г. Тютюнник

Немає коментарів:

Дописати коментар