середу, 28 вересня 2016 р.

29.09 - 150 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ 
М. С. ГРУШЕВСЬКОГО (1866-1934), УКРАЇНСЬКОГО ІСТОРИКА, ПИСЬМЕННИКА, ГРОМАДСЬКОГО І ПОЛІТИЧНОГОГ ДІЯЧА


"Грушевський ... вимагав, щоб українці не тільки розвивали все більше свою культуру, але й виступали як самостійна нація на європейському полі"
                                                                                І. Крип'якевич
                                                                                                                                 
"О, певно, ви мені не зрадите ніколи,
Могутні крила – й ти, моя мета-зоря"
                                                                                  М. Грушевський
                                                                                                 

  Найгеніальніший історик України. Батько української незалежності - голова Центральної Ради УНР. У листопаді 1917 Грушевський на народному віче на Софійському майдані Києва урочисто проголосив Третім Універсалом  відродження державності України. Наступ більшовиків на Київ привів до проголошення Грушевським  у січні 1918  Четвертого Універсалу Української Центральної Ради, який сповістив світу про створення  самостійної, вільної і суверенної держави - УНР - та її незалежность  від Росії.  Народ зустрів ці події гаслом: "Мати наша Україна і батько Грушевський". Під його керівництвом розроблялася Конституція незалежної УНР (прийнята 29 квітня 1918 року), згідно з якою верховним органом влади УНР проголошувалися Всенародні збори.  На пропозицію Грушевського гербом УНР був затверджений тризуб. Вчений - автор понад 2000 наукових праць. Вже  на третьому курсі студентом він написав наукову роботу «История Киевской земли от смерти Ярослава до конца XIV века», яку було удостоєно золотої медалі. Фундаментальна праця - "Історія України-Руси" - була  заборонена російським урядом.  Він першим написав повну історію України. За словами І. Крип'якевича "Грушевський спростував ... московський погляд. Він виразно довів, що київський період історії - це наш, український, а москалям треба почитати свою історію від основ московського князівства." Грушевський  написав  «Всесвітнью історію», а також праці «Старинна Історія. Античний світ», «Середні віки Європи». Створив власну наукову школу.

   З Грушевським боролася і самодержавна Росія, і радянська влада. Видатного українського вченого заарештовано російською владою у 1914 за звинуваченням причетності до створення Легіону Українських січових стрільців. 23 березня 1931 року Грушевського заарештували як «керівника Українського націоналістичного центру», вигаданого радянськими чекістами.  Він відмовився визнавати ті «свідчення», які з нього вибивали слідчі погрозами ув'язнити його доньку Катерину.

 Грушевський - талановитий письменник.  Свої перші оповідання пише  під час навчання у гімназії та надсилає їх  І. С. Нечую-Левицькому, котрий схвально їх оцінює. Разом з   Іваном Франком  привертає міжнародну увагу до україністики. Проводив роботу над створенням багатотомної «Історії української літератури». Останній том лишився в рукописі і був надрукований тільки у 1995 році. 

 "Завдяки історичній пам’яті людина стає особистістю, народ — нацією, країна — державою"
                                                                                    М. Грушевський
                                                                          

Немає коментарів:

Дописати коментар