понеділок, 25 липня 2016 р.

26. 07 - 160 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ Б. ШОУ (1856-1950), АНГЛІЙСЬКОГО ДРАМАТУРГА, ЛАУРЕАТА НОБЕЛІВСЬКОЇ ПРЕМІЇ (1925 Р.)


"Життя - це не пошук себе. Життя - це створення себе"
Б. Шоу


   Самий прославлений після Шекспіра драматург, що писав на англійській мові. Його творчість стала важливою віхою на шляху оновлення європейського театру. Саме Бернард Шоу разом із  Ібсеном та  Чеховим став «батьком»  «драми ідей». Самобутньою рисою творчості Шоу-драматурга є парадокс. П’єси Шоу провокували до дискусій. Автор не давав готового рецепту, його твори мали «відкритий фінал». Драми Б. Шоу кидали виклик  застарілим життєвим нормам, робили глядача співучасником драматичної дії, змушували  замислитися над власним життям і світом.  Театр він розглядав як арену обговорення епохи, актора — як людину, що сприяє вдосконаленню суспільства і бореться за право промовляти правду.  Шаленої популярності набула комедія Шоу «Пігмаліон». Іншу свою уславлену п'єсу "Цезар і Клеопатра" драматург написав під час тривалої хвороби. В дитинстві Шоу багато читав, особливо зачитувався книгами Діккенса, Шекспіра, арабськими казками "Тисяча і одна ніч";  слухав опери, в яких співала його мати; споглядав картини в Ірландській національній галереї. Був блискучим оратором.    Він працював до останніх днів свого майже столітнього життя, і не лише пером, а й фізично — обробляв сад. На українській сцені вперше ставив п'єси Шоу Лесь Курбас.

      "Тепер, коли ми навчилися літати по повітрю, як птахи, плавати під водою, як риби, нам не вистачає тільки одного:   навчитися жити на землі, як люди"
Б. Шоу

Немає коментарів:

Дописати коментар