пʼятницю, 15 квітня 2016 р.

15.04 - 130 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ
 М. ГУМІЛЬОВА (1886-1921), РОСІЙСЬКОГО ПОЕТА

"Среди бесчисленных светил
Я вольно выбрал мир наш строгий.
И в этом мире полюбил
Одни веселые дороги" 
                                                                            М. Гумільов 
"Мои мечты... они чисты,
А ты, убийца дальний, кто ты?!"
                                                                                                         М. Гумільов 
  Слухав лекції з французької літератури в Сорбонні, вивчав живопис  і багато подорожував. У Парижі видавав літературний журнал, у якому дебютувала Анна Ахматова.  Був не тільки талановитим поетом, а ще і одним з найбільших дослідників Африки - дивовижної країни, про яку мріяв з дитинства. Здійснив кілька експедицій по східній і північно-східній Африці і привіз до Музею антропології та етнографії (Кунсткамеру) в Санкт-Петербурзі багатющу колекцію дивовижних експонатів. Цікаво, що коли в Африці почалися проблеми з провізією, поет  змушений був полювати для видобутку їжі. А ще в цій надзвичайній країні Гумільову показали гробницю святого Шейх-Гусейна, у якій була печера, з якої, за переказами, не міг вибратися грішник:

"Треба було роздягнутися ... і пролізти між каменів в дуже вузький прохід. Якщо хто застрявав - він помирав у страшних муках: ніхто не смів протягнути йому руку, ніхто не смів подати йому шматок хліба або чашку води ..."

Гумільов заліз туди і благополучно повернувся. Він вилікував господиню від малярії, звільнив покараного раба, і вдячні батьки назвали на честь нього народженого сина. У своїй творчості поет стверджував романтичний ідеал героя - борця і переможця. Його вірші сповнені екзотики і експресії. Трагічна доля  вишуканого російського поета дуже схожа на долі багатьох людей його покоління. Більшовицька влада заарештувала Гумільова в серпні 1921 і розстріляла. Місце розстрілу і поховання досі невідомо.  1992  поета було реабілітовано.

"Читатель книг, и я хотел найти
Мой тихий рай в покорности сознанья,
Я их любил, те странные пути,
Где нет надежд и нет воспоминанья" 
                                      М. Гумільов

Немає коментарів:

Дописати коментар