четвер, 25 лютого 2016 р.

 
25.02 - 145 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ЛЕСІ УКРАЇНКИ (1871-1913), ГЕНІАЛЬНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПОЕТЕСИ


"Терпіть кайдани - то всесвітній сором,
Забуть їх, не розбивши, - гірший стид"
                                                                                                                Л. Українка

"Мимоволі думаєш, що ся хвора, слабосильна дівчина - трохи не одинокий мужчина на всю новочасну соборну Україну"
                                                                                                                І. Франко


   В українську літературу Леся Українка увійшла передусім як поетеса мужності й боротьби. На переломі ХІХ — ХХ ст., використовуючи мандрівні сюжети іноземної літератури, вона вивела рідну літературу на світову арену. Поетеса закликала Україну до пошуків "рідного краю на своїй землі", але половина її віршів за  життя не була надрукована. Поза радянськими збірками довгий час залишався її патріотичний антиімперський вірш "І ти колись боролась, мов Ізраїль...", у якому звертаючись до біблейських мотивів, поетеса осмислила історію Батьківщини, прийнявши з рук Тараса Шевченка ліру боротьби за волю Україну: "І доки рідний край Єгиптом буде? Коли загине новий Вавілон?" Важка доля спіткала її "Бояриню" -  єдиний твір Лесі Українки, який базується на українській історії. У 1919-му відбулася перша сценічна постановка "Боярині" трупою Миколи Садовського.  П'єсу спіткав шалений успіх. На прем'ері був  майже увесь кабінет міністрів Української Держави разом з Симоном Петлюрою. Як наслідок: цей твір заборонялося друкувати в СРСР впродовж шістдесяти років. В творчості Лесі Українки народився новий жанр — драматична поема ("Кассандра", "У катакомбах",  "Руфін і Прісцілла"), вершиною якої стала   драма-феєрія "Лісова пісня". Лесіна Мавка - це не просто чаруючий поетичний жіночий образ; це - ніжна душа України. Поетесу виплекала дивовижна родина: мати - знанна українська дитяча письменниця Олена Пчілка, батько П. А. Косач — високоосвічений поміщик, який обожнював  літературу і живопис. У будинку Косачів часто збиралися письменники, художники і музиканти, влаштовувалися літературні вечори і домашні концерти. Дядько Лесі — Михайло Драгоманов - відомий учений, громадський діяч, який товаришув з Іваном Франком. Дівчинка навчилася читати у 4 рочки. В п'ять - грала на роялі. До речі, Леся брала уроки гри на фортепіано у дружини М. Лисенка — Ольги О'Коннор. Гарно вишивала. Мати виховувала її як  сильну людину.   Ще в дитинстві вона, боячись хижих звірів, боролася зі своїми страхами і бігала по ночах в  ліс,  щоб побачити русалку. Свою першу поезію "Надія" Леся присвятила своїй тітці Олені Косач, яку російська влада заслала до Сибіру на 5 років. Знала багато європейських мов, а також давньогрецьку та латинську.   Українка багато перекладала М. Гоголя, А. Міцкевича, Г. Гейне, В. Гюґо, Гомера. 

"Хто визволиться сам, той буде вільний,
Хто визволить кого, в неволю візьме."
                                                                              Л. Українка 

А У ТЕБЕ Є УЛЮБЛЕНА ЦИТАТА ЛЕСІ УКРАЇНКИ?  
Патріотичним, антиімперським пафосом вражає вірш «І ти колись боролась, мов Ізраїль… » Лесі Українки. Звертаючись до біблійних мотиців і образів, Леся Українка прагнула у світовому, вічному контексті осмислити історію Батьїсівщини, висловити безмежну любов до неї, окреслити шляхи звільнення.Джерело: http://dovidka.biz.ua/i-ti-kolis-borolas-mov-izrayil-analiz-virsha/ Довідник цікавих фактів та корисних знань © dovidka.biz.ua

Патріотичним, антиімперським пафосом вражає вірш «І ти колись боролась, мов Ізраїль… » Лесі Українки. Звертаючись до біблійних мотиців і образів, Леся Українка прагнула у світовому, вічному контексті осмислити історію Батьїсівщини, висловити безмежну любов до неї, окреслити шляхи звільнення.Джерело: http://dovidka.biz.ua/i-ti-kolis-borolas-mov-izrayil-analiz-virsha/ Довідник цікавих фактів та корисних знань © dovidka.biz.

Немає коментарів:

Дописати коментар