вівторок, 20 травня 2014 р.

20.05 - 215 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ОНОРЕ ДЕ БАЛЬЗАКА ( 1799-1850), ФРАНЦУЗЬКОГО ПИСЬМЕННИКА  

  Бальзак - один з основоположників реалізма в європейській літературі. Отримав диплом юриста, але професія адвоката його не приваблювала. Мріяв про письменницьку діяльність. Відвідував лекції в Сорбонні - всесвітньо відомому універсітеті. Перший успіх прийшов після написання "Психології шлюбу", навіяного В. Скоттом. Це було початком великої серії романів під загальною назвою "Людська комедія". Всесвітньо відомі твори письменника: "Гобсек", "Шагренева шкіра", "Батько Горіо", "Євгенія Гранде", "Втрачені іллюзії". 
      Письменник двічі відвідував Україну, де він зустрічався з коханням свого життя - Евеліною Ганською, яка мала  там маєток. Україна вразила його своїми полями і родючою землею.  Він захоплено називав  її "царством хлібів". Разом з коханою жінкою Бальзак відвідав Київ і так описав його красу і велич : "Ось я і побачив Північний Рим, це... місто з трьомастами церквами, з багатствами Лаври і Святої Софії українських степів. Добре поглянути на це ще разок...". В Україні вшановують пам'ять геніального французького письменника. Тривалий час він жив у селі Верхівня в маєтку Ганської, де і  заснован житомирський літературно-меморіальний музей письменника.
  Твори Бальзака перекладав видатний український письменник В. Підмогильний - літературна гордість нашого рідного краю.

А ТИ ЧИТАВ БАЛЬЗАКА ?

4 коментарі:

  1. Я люблю произведения Бальзака. Очень понравился портрет писателя. Такое впечатление, что, приложив руку к сердцу, он благодарит своих читателей за почитание его таланта.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Катюша, книги Бальзака действительно бессмертны, ведь они поднимают вечные проблемы общества, мира и человека. "Человеческая комедия" и сейчас современна.

      Видалити