середу, 23 квітня 2014 р.

23.04 - 450 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ УІЛЬЯМА ШЕКСПІРА (1564-1616), АНГЛІЙСЬКОГО ДРАМАТУРГА, ПОЕТА ТА АКТОРА
Ти - пишний цвіт і плід великого народа
П. Куліш про У. Шекспіра
  Уільям Шекспір - найвидатніший та найталановитіший драматург світу, національна гордість Англії. Багато творів було видано ще при житті, але по-справжньому популярним він став у ХІХ ст. Брав участь у створенні театру "Глобус", але акторської кар'єри не зробив. Неймовірно багатий словниковий запас, глибоке знання історії та літератури. Не збереглося жодного рукописа, створенного рукою Шекспіра.
  "Шекспірівське питання": досить-таки непросто повірити в те, що це саме він, Уільям Шекспір, син майстра з виготовлення руковичок, який не мав освіти і у своєму заповіті й півсловом не обмовився про власні літературні твори, - що це він створив і сонети, й "Гамлета", й "Ромео і Джульєтту", й "Дванадцяту ніч", і ще чимало п'єс, які досі не сходять зі сцен найкращих театрів світу.
    Перші переклади Шекспіра українською мовою належать П. Кулішеві та М. Старицькому. Англійського генія перекладав І. Франко, П. Грабовський, М. Рильський, І. Кочерга, Т. Осьмачка, М. Бажан. Вперше в українському театрі Шекспіра поставив Л. Курбас (вистава "Макбет").
 Улюблений сонет Шекспіра від Анни (12 років)
 
А ТИ ЧИТАВ ТВОРИ НАЙВИДАТНІШОГО ГЕНІЯ СВІТУ?

2 коментарі:

  1. Як приємно слухати сонет Шекспіра у виконанні юної читачки! Я і зараз полюбляю читати цього генія, коли мені потрібно прийняти важливе рішення. В його творах безліч афоризмів, які допомогають зрозуміти життя і людей.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Маринка, ми в захваті від наступної цитати Шекспіра з його хроніки "Генріх V": "... Доброе сердце подобно солнцу и луне; и даже скорее солнцу, чем луне; ибо оно сияет ярким светом, никогда не изменяется и всегда следует верным путем".

      Видалити