четвер, 13 лютого 2014 р.

РОДЗИНКА БІБЛІОГРАФІЧНОЇ ШЕВЧЕНКІАНИ
ПРЕЗЕНТУЄ  ПАНІ ОЛЬГА, БІБЛІОТЕКАР

    Тарас Шевченко - світоч українського народу. Про нього написано безліч біографій, але я хочу зосередити увагу на особливій, на мій погляд, книзі. Ця книга про геніального українського народного поета, художника, мислителя Тараса Шевченка належить перу Богдана Лепкого (1872 - 1941) - також українського поета, прозаїка, літературознавця, художника, чий багатий доробок на ниві української літератури після довгих десятиліть забуття знову повертається читачам. 

   Родзинка цієї книги: поет пише про поета. І не тільки пише... Богдан Лепкий був ще і талановитим художником. Малярство він вивчав у Юліана Панькевича, згодом знаного майстра українського живопису. Під його керівництвом Лепкий намалював портрет Тараса Шевченка. Ще один цікавий факт з життя Богдана Лепкого: українську історію та літературу він вивчав під керівництвом М. Грушевського на філологічному відділі Львівського універсітету. До речі, це саме він започатковував бібліотеки на Україні та  уклав читанку для народних шкіл.
    Знайомство з Кобзарем у Лепкого відбулося в ранньому дитинстві. До перлин шевченківських творів сина змалку долучив батько. Книга Лепкого "Про життя і твори Тараса Шевченка", яка займає гідне місце в Шевченкіані, відтворює все життя Кобзаря. Особливо зворушливо написано про Тарасове дитинство, про його теплі стосунки з дідом Іваном та сестрою Катериною. Так проникливо писала про маленького Тараса ще Оксана Іваненко. Червоною ниткою крізь все життя Кобзаря Лепкий проводить боротьбу поета за волю свого народу.
  В  життєпису відображено бачення Шевченка дослідником початку ХХ століття, що пройняте глибокою національною ідеєю, виконано на високому естетичному рівні і доносить до нас живий образ Кобзаря.
ТАРАС ШЕВЧЕНКО - СВІТОЧ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ!

2 коментарі:

  1. Мені дуже подобається Богдан Лепкий, особливо його вірші. В них відчувається вплив Шевченка. Дякую Вам за вашу родзинку.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Мариночка, ми вам дуже вдячні за вашу увагу до нашого блогу. Ми працюємо для вас!

      Видалити