четвер, 7 листопада 2013 р.

ВІРТУАЛЬНА  ЛІТЕРАТУРНА  ХВИЛИНКА

СВІТОВІ ПИСЬМЕННИКИ - ЮВІЛЯРИ МІСЯЦЯ 

7.11.13 - 100 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ АЛЬБЕРТА КАМЮ (1913 - 1960), ФРАНЦУЗЬКОГО ПИСЬМЕННИКА, ЛАУРЕАТА НОБЕЛІВСЬКОЇ ПРЕМІЇ 1957 РОКУ.

       - А. Камю прийнято визначати як найвидатнішого екзистенціаліста у західній літературі, але сам письменник це заперечував.
       - Головний і єдиний предмет роздумів Камю - це людина, її свідомість і психологі, її місце і доля в світі, її поведінка в різних життєвих ситиаціях.
             - Виходець із найбіднішого прошарку (батько - найманий сільскогосподарський робітник - помер через рік після народження сина; мати - прибиральнирця) став духовним лідером покоління західної інтелігенції XX ст.


          -  Глибоке враження та значний вплив справив на нього Ф. М. Достоєвський, геніальний російський письменник. 
          -  Через все життя проніс любов до театру: він був актором, режесером, драматургом і в усіх цих іпостасях водночас. Найбільш примітною своєю театральною постановою Камю вважав інсценування "Братів Карамазових" Ф. Достоєвського, в якій він сам виконав роль Івана Карамазова.
             - Учасник руху Опору у часи другої світової війни.
         - Останній твір: роман "Перша людина" - побачив світ лише у 1994 р. через 34 роки після загибелі письменника. Успіх був приголомшений! 
                         

А ТИ ЧИТАВ КАМЮ?

2 коментарі:

  1. Камю - мировая величина в литературе,очень серьезные произведения

    ВідповістиВидалити
  2. Уважаемая Хайди, ваша точка зрения на Камю совершенно справедливая. Этот писатель будоражит ум и задевает душу.

    ВідповістиВидалити