пʼятницю, 20 грудня 2019 р.



У ДЕНЬ СВЯТОГО МИКОЛАЯ
 ВИШУКАНА ГУЦУЛКА
 СВЯТКУВАЛА СВІЙ ЮВІЛЕЙ!


19.12 - 60 РОКІВ (1959 р.н.) ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ МАРІЇ МАТІОС - УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЬМЕННИЦІ, ЛАУРЕАТА ШЕВЧЕНКІВСЬКОЇ ПРЕМІЇ 
З ЛІТЕРАТУРИ (2005 р.), КОРОНАЦІЇ СЛОВА (2007 р.), КНИГИ РОКУ ВВС (2008 р.)


"Люди чекають, що Україна почне чути саму себе з різних боків. І цей процес «зшивання» під силу лише митцям, — тим, хто володіє єдиною і бездоганною зброєю — словом."
                                                                                                               М. Матіос 


 "Письменниця Марія Матіос романом «Солодка Даруся» сміливо і рішуче відкинула правила політичної обережності й суспільних табу — і на свій страх і ризик здійснила жорстоку мандрівку в наше криваве, й не менш жорстоке історичне пекло, в безодню, куди лячно зазирати."
                                                      Павло Загребельний



   Її книги — виклик. Це історія української свідомості. Вона незмінно входить до п'ятірки сучасних українських письменників, яких читають, обожнюють і знають в Україні. А ще її називають «чортиком, що вискочив із табакерки»,  «грант-дамою української літератури», другою Лесею Українкою, "Стефаником у спідниці", "новим Миколою Гоголем", порівнюють з Маркесом. А вона полюбляє психологічну прозу Цвейга і називає себе твердою та непоступливою, якщо йдеться про життєві цінності. Вважає своє слово - гострим лезом.   На вистави за мотивами її романів збираються аншлаги. Найбільшу популярність здобули її прозові твори: "Нація",  "Солодка Даруся", "Щоденник страченої", "Майже ніколи не навпаки", "Москалиця", "Армагедон уже відбувся". Її улюблена власна книжечка - «Черевички Божої матері». Її останній роман - "Букова земля".  Друкувалася у Канаді, США, Китаї, Хорватії, Сербії.   Працювала бібліотекарем університетської бібліотеки.

 оли я поринаю в історію, і неважливо, чи це історія двохсот чи п'ятдесятилітньої давності, відчуваю себе сапером, який іде замінованим полем. Так замінували наше минуле, теперішнє, i багато кому хочеться замінувати і наше майбутнє"
                                                                                                      М. Матіос 

ЩИРО ВІТАЄМО З ЮВІЛЕЄМ ПАНІ МАРІЮ - ЯСКРАВУ ЗІРОНЬКУ СУЧАСНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ! ЗИЧИМО НОВИХ УСПІХІВ НА ЛІТЕРАТУРНОМУ ОЛІМПІ! ВАШІ КНИГИ ЗАЛИШАЮТЬСЯ В НАШИХ ДУШАХ!  НЕХАЙ ВАС БЕРЕЖЕ СВЯТИЙ МИКОЛАЙ!


Немає коментарів:

Дописати коментар