понеділок, 24 червня 2019 р.

24.06 - 95 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ
 БОГДАНА ЧАЛОГО (1924-2008) - УКРАЇНСЬКОГО ПОЕТА, ЛАУРЕАТ ПОЧЕСНОГО ДИПЛОМА
 ІМ. Г.-К. АНДЕРСЕНА (1974 р.)


- Я хлопчина завзятий,
Я Барвінок Хрещатий.
Я вночі народився,
Рано-вранці розвився...
                                                                                   Б. Чалий

Ми - барвінчата Софійка, Олексій та Сашко. Нам дуже полюбився український квітка-козак лицарської вдачі - Барвінок Хрещатий, якого подарував дітям Богдан Чалий. Він дотепний і кмітливий. Разом з ним ми поринаємо у небезпечні пригоди. Він - наш справжній друг!

  
   А ще поет пропрацював в журналі "Барвінок" 23 роки, піклуючись про читацькі смаки маленьких барвінчат. Його захопленням були подорожі: він об’їхав мало не увесь світ.  Першу казку «Про відважного Барвінка і коника Дзвоника», яка мала шалений успіх, написав у співавторстві з Павлом Глазовим. Невдовзі письменник створив продовження пригод. Останню сьому книжку пригод «Барвінок та далекі сузір’я» видано 2002 року.
 В українському фольклорі барвінок — незвичайна, чарівна невеличка синя квітка — уособлення вірності, стійкості й шляхетності. Ці риси характеру притаманні і хлопчикові Барвінку.   Він саме такий, якою уявляє себе кожна дитинка у своїх пригодах. Хлопчик-квітка, як справжній козак, має гострого списа, добру вдачу і вірного друга — Коника Дзвоника.  А ще у нього багато вірних друзів - сучасних читайликів-барвінчат!

2 коментарі:

  1. Ми с діточками читали про Барвінка.Нам дуже сподобалось!

    ВідповістиВидалити