понеділок, 19 листопада 2018 р.

20.11 - 160 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ СЕЛЬМИ ЛАГЕРЛЕФ (1858-1940), ШВЕДСЬКОЇ  ПИСЬМЕННИЦІ, ЛАУРЕАТА НОБЕЛІВСЬКОЇ ПРЕМІЇ З ЛІТЕРАТУРИ (1909 р.)



 "Доки дітям весело читати цю книгу, вона перемагатиме"
                                                                                           С. Лагерлеф 


Я - Лера. Мені 10 років. Я в захваті від "Чудесної мандрівки Нільса"! Я навіть свого улюбленця назвала Нільсом на честь цієї книги. Мрію про захоплюючу подорож маршрутом Нільса. Приєднуйся!


 Королева шведської літератури. Перша жінка -письменниця - лауреат  Нобелівської премії з літератури. Сельму Лагерлеф назвали другим після Ханса Крістіана Андерсена великим скандинавським казкарем. Вже понад століття її знаменитою книжкою "Чудесна мандрівка Нільса  з дикими гусьми" зачитуються діти всього світу. Жодна країна немає такого незвичного підручника з рідної географії! Але... зразу після виходу книги безцінне творіння письменниці рознесли! Церква навіть назвала книгу шкідливою і згубною, заборонила читати її дітям вголос. Натомість дітей неможливо було відтягнути від такого підручника за вуха! І вже через місяць після виходу книги діти грали в «гусеня Нільса», малюючи на карті маршрути його подорожей. Слідом за дітками  батьки та вчителі кинулися на захист письменниці. І Нільс підкорив світ! Чудова казка була переведена на п'ятдесят мов. А ще славу видатної романістки авторці принесла        дилогія «Єрусалим». Письменниця мала гідну громадянську позицію: коли Фінляндія боролася в «Зимовій війні» із СРСР, Лагерлеф внесла до фонду допомоги Фінляндії свою золоту медаль Нобелівського лауреата. Але уряд їй її повернув. Під час  Другої світової допомагала німецьким діячам культури втікати з нацистської Германії. Лагерлеф перекладав   Іван Франко, Дніпрова Чайка. Нею зачитувався Михайло Грушевський.  Ім'я письменниці носить літературна премія: її  отримали Астрід Ліндгрен і Туве Янссон. А  пам'ятників Нільсу просто не злічити. У Стокгольмі - найменший в світі: висотою в два сірникових коробка. Крихітний хлопчик сидить, обійнявши руками коліна. Місцеві мешканці дуже люблять цього малюка і щозими в'яжуть йому теплі шапки і шарфики. А туристи кладуть Нільсу монетки. Кажуть, якщо загадати бажання і погладити малюка по голові, воно неодмінно збудеться ...



     ЗАХОПЛЮЮЧОЇ ПОДОРОЖІ
 РАЗОМ З НІЛЬСОМ!


Немає коментарів:

Дописати коментар