вівторок, 25 вересня 2018 р.

28.09 - 100 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ
 ВАСИЛЯ СУХОМЛИНСЬКОГО (1918-1970), УКРАЇНСЬКОГО ПЕДАГОГА І ПИСЬМЕННИКА, ЗАСЛУЖЕНОГО ВЧИТЕЛЯ УКРАЇНИ, ЛАУРЕАТА ПРЕМІЇ імені ТАРАСА ШЕВЧЕНКА




"Без будь-кого з нас Батьківщина може обійтися,
 але будь-хто з нас без Батьківщини — ніщо."
                                                                 В. Сухомлинський 


 Я - Веронічка. Мені 14 років. Я читаю маленькому братику Микиті казки Василя Сухомлинського. Вони про добрих людей. І Микитка завдяки їм буде добрим і лагідним.

    Педагог-патріот:  вважав за необхідне формування в молоді національного світогляду. У душі дітей, за Сухомлинським, мають увійти та стати святим законом найкращі народні традиції, бо не можна уявити народ без імені,  пам'яті та історії.  Письменник, який своїми творами надихав осмислювати світ через ЕСТЕТИЧНУ КРАСУ: красу природи, музики, живопису, літератури.  Заслужений Вчитель, який перетворив  звичайну сільську школу у справжню педагогічну лабораторію.  Інтелігентна, начитана людина: мав власну бібліотеку в 19000 томів.   Створив «Азбуку моралі», котра вчила дітей осягати суть добра і зла, честі й безчестя, формувала   здатність співчувати  іншій людині.   Автор 48 монографій, понад 600 статей, 1500 оповідань і казок для дітей. Залишив після себе сухомлінистику - напрямок гуманної педагогики. Твори В. Сухомлинського видані 53-а мовами світу загальним тиражем майже 15 млн примірників. Широко знана й найбільш популярна книга В.Сухомлинського -  „Серце віддаю дітям”, яка вийшла 30 мовами і  витримала  54 видання, вперше побачила світ ...  в Німеччині. В СРСР  Сухомлинський не міг її опублікувати – рукопис кочував з  видавництва в видавництво і отримував негативні рецензії, бо... у книзі ніде не згадувалась  комуністична партія, класова боротьба та імперіалізм. Після того, як книга з’явилася у Німеччині і одразу  ж стала популярною, Сухомлинський отримав ... партійну догану, бо вихід твору першодруком за кордоном був категорично заборонений.  Ідеї Сухомлинського викликали інтерес не лише у педагогів Болгарії, Угорщини, Польщі, вони підкорили  Японію,  далеку Австралію та Сполучені Штати Америки.  Сухомлинський набув ваги найпопулярнішого педагога Китаю. Створена  Міжнародна асоціація прихильників Сухомлинського (Марбург).

"Що було найголовнішим у моєму житті?
 Не роздумуючи, відповідаю:
 ЛЮБОВ ДО ДІТЕЙ"
                                                                        В. Сухомлинський

Немає коментарів:

Дописати коментар