четвер, 8 лютого 2018 р.

8.02 - 190 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ЖЮЛЯ ВЕРНА (1828-1905), ФРАНЦУЗЬКОГО ПИСЬМЕННИКА



 «Здається, я божеволію. Я загубився серед неймовірних пригод моїх героїв. Шкодую тільки про одне: я не можу супроводжувати їх.»
                                                                    Ж. Верн 




 Я - Женя. Мені 15 років. Я в захваті від пригодницьких романів Жюля Верна. Особливо мене захопили "Діти капітана Гранта", "Подорож навколо світу за 80 днів" та "П'ятнадцятирічний капітан". Мені подобаються його герої: вольові і шляхетні, людяні і розумні. Вони без вагань прямують до своєї мети.
  

  Разом із Гербертом Уеллсом вважається  засновником жанру наукової фантастики. Упродовж більше як 40 років публікував як мінімум одну книгу на рік. За все життя створив понад 65 творів. За кількістю перекладів мовами народів світу книги Жуля Верна займають третє місце, поступаючись лише творам Вільяма Шекспіра і Агати Крісті.  Першу подорож намагався здійснити у 11-річному віці, коли таємно від батьків влаштувався юнгою на  шхуну, яка вирушала до Індії. На щастя, батько встиг на пароплаві наздогнати шхуну і зняти з неї сина. Тоді Жуль  пообіцяв батькові, що надалі подорожуватиме лише у мріях. Жуль-студент  навіть часто не обідав: економив  невеликі гроші.   Оскільки він ще захоплювався театром, то його і без того малий бюджет буквально тріщав по швах.  Випробувати себе в літературі Вернові запропонував Дюма. Письменник часто говорив, що вдячний Дюма за те, що той першим повірив у нього. Після зустрічі з Дюма, Верн вигукнув: «Те, що він зробив для історії, я зроблю для географії!»  Натхненний першою у світі фотографією Парижа з висоти пташиного польоту, Верн вирішує: його перший роман буде про повітряну кулю. Письменник був невтомним мандрівником. Окрім подорожей  до Шотландії та Скандинавії,  відвідав США та побував на Ніагарському водоспаді. Двічі обійшов Середземне море, відвідав Португалію, Італію, Гібралтар, Північну Африку. Відома українська письменниця Марко Вовчок була особисто знайома з Жулем Верном, котрий передав їй виняткове право перекладу його творів російською мовою.  Картотека письменника містить понад 20 000 зошитів із відомостями з усіх галузей людських знань. Зі 108 наукових передбачень Верна-провидця на сьогодні не справдилося лише 10!

 

А ТИ ЧИТАВ РОМАНИ ЖЮЛЯ ВЕРНА?

2 коментарі:

  1. А я и мой брат любим его "Вокруг света за 80 дней". Классный писатель

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ванечка, искренне желаем тебе прочитать все книги Ж. Верна, вырасти и совершить увлекательное путешествие вокруг света.

      Видалити