середу, 10 червня 2015 р.

750 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ДАНТЕ АЛІГ'ЄРІ (1265-1321) - ГЕНІАЛЬНОГО ІТАЛІЙСЬКОГО ПОЕТА ЕПОХИ ВІДРОДЖЕННЯ


"Данте є найвищим виразом, поетичним вінцем та увічненням того, що називаємо середніми віками."
                                                                                                  І. Франко
                                                                                                                                         
  Його вважають «батьком італійської літератури»:  він перший став писати літературні твори народною (тобто італійською) мовою, а не латиною. Його головний художній твір - поема «Божественна Комедія» - шедевр світової літератури. Вражав сучасників незвичайною освіченністю. Захоплювався поезією  трубадурів та творчістю Вергілія. Своє перше і єдине кохання до Беатріче проніс через усе життя. Саме це кохання було найсвітлішою подією в житті поета й поштовхом до літературної творчості.  Рятуючись від жорстокого вироку влади, йому довелось назвжди покинути рідне місто. Відтоді Данте 19 років вів мандрівне життя, і саме на цей період припав пік його літературної творчості. Данте перекладали І. Франко та Л. Українка. Третій  повний переклад, над яким працював неокласик Розстріляного Відродження Михайло Драй-Хмара, не зберігся. Його було вилучено НКВД. Подальша доля рукопису невідома. В Мюнхені опубліковано експериментальний переклад фрагменту «Божественної комедії» Василя Барки.


Чи чув ти про Дантове пекло колись,
Про грізні його терцини?
Г. Гейне
Цікаві факти з життя Данте 


  Точна дата народження Данте невідома: за різними джерелами він народився в 1265 р. між 14 травня і 13 липня.



   Поет стверджував, що його родина походить від давніх римлян.



    У віці 9 років він зустрів Беатріче, в яку закохався «з першого погляду», але ні разу навіть не заговорив до неї. Після досягнення повноліття він часто бачив Беатріче, обмінюючись з нею вітаннями на вулиці, але ніколи добре її не знав — Данте подавав приклад так званого «ввічливого кохання». Тепер важко зрозуміти всіх його обставин. На велике нещастя для Данте Беатріче померла. В багатьох поезіях Данте зобразив Беатріче як напівбожество, що постійно спостерігає за ним.



   Цікаво, що Данте в жодній із своїх поем не згадував свою дружину.



    Боккаччо - один з перших біографів Данте.  Немає нічого неймовірного в оповіданні Боккаччо, що після смерті Данте Аліг'єрі його сини довгий час не могли дошукатися тринадцяти останніх пісень, поки поет не приснився своєму синові Якопо і не підказав, де вони лежать.

  Влада виселила його з Флоренції, конфіскувавши усі маєтності. Данте присудили до спалення, будинок його зруйнували.

А ТИ ЧИТАВ ДАНТЕ АЛІГ'ЄРІ?

Немає коментарів:

Дописати коментар