середу, 4 березня 2015 р.

4.03 - 200 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ
 М. М. ВЕРБИЦЬКОГО (1815-1870), УКРАЇНСЬКОГО КОМПОЗИТОРА, АВТОРА ГІМНУ УКРАЇНИ

 Картинки по запросу ГІМН УКРАЇНИ СТВОРЕННЯ

   Створення українсько гімну бере початок з осені 1862 року. Український етнограф, фольклорист, поет Павло Платонович Чубинський пише вірш «Ще не вмерла Україна», який миттєво поширився серед українців.  Проте, вже 20 жовтня того ж року шеф жандармів князь Долгоруков дає розпорядження вислати Чубинського «за вредное влияние на умы простолюдинов» на проживання в Архангельську губернію під нагляд поліції. Перша публікація вірша П. Чубинського відбулася у 1863 році. Патріотичний вірш відразу захопив і Вербицького, вже відомого композитора. Він пише музику до нього. Вперше з нотами вірш був надрукований у 1865 році. Вперше почав використовуватись як державний гімн у 1917 році. 15 січня 1992 музична редакція Державного гімну була затверджена Верховною Радою України, що знайшло своє відображання у Конституції України. 6 березня 2003 року Верховна Рада України ухвалила Закон “Про Державний гімн України”.

 Патріотична година "Запануєм і ми, браття, у своїй сторонці"

БЕРЕЖІТЬ УКРАЇНУ!
   Важливе значення для формування Вербицького як композитора мали твори віденських класиків: Й. Гайдна, В. А. Моцарта - і  композиторів "золотої доби" української музики: М. Березовського та Д. Бортнянського. Цікаво, що майбутню музичну знаменитість двічі виключали з Львівської духовної семінарії через "веселі пісні, гру на гітарі, просипання ранкових молитв". Молодий Вербицький керував хором семінаристів, опанував гітару,  яка супроводжувала його протягом усього життя. Численні твори, перекладені або створені ним для цього музичного інструменту, здобули широку популярність у галицькому домашньому музикуванні. До нашого часу зберіглося створене ним «Поученіє Хітари», яке стало першим музичним посібником в Україні.

     Вербицький є першим з галицьких композиторів, який звернувся до поезії Т. Шевченка. Кантата-поема Вербицького "Заповіт" прозвучала на святковому шевченківському концерті у Львові у 1868 році. Цікаво, що в цьому концерті було виконано ще один "Заповіт". Це був твір молодого, майже нікому невідомого композитора Миколи Лисенка. 


   Вербицький з задоволенням писав музичні номери до українських театральних вистав. Музика вносила у вистави яскравий емоційний елемент, наближувала чужомовні сюжети до українського колориту. Тому навіть досить посередні п'єси завдяки музиці Вербицького здобували велику популярність. Він написав музику до понад 20 вистав, серед яких була і вистава "Жовнір-чарівник" за Квіткою-Основ'яненком.

2 коментарі: