неділю, 15 лютого 2015 р.

15.02 - 95 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ  АННЕ - КАТ. ВЕСТЛІ (1920-2008), НОРВЕЗЬКОЇ ДИТЯЧОЇ ПИСЬМЕННИЦІ



  
     Я - Олексій. Мені 7 років. Нещодавно я відкрив для себе нову письменницю Анне Вестлі. Вона пише про бешкетних дітлахів та їх батьків, які їх розуміють. Я звернувся до бібліотекарів з проханням розповісти мені про неї. 
 
   На батьківщині її називають «бабусею всій Норвегії», порівнюючи з Астрід Ліндгрен, шануючи її великий внескок у розвиток  дитячої літератури. З її книгами пов'язано дитинство всих норвезьких дітей. Для них вона створила більше сорока книг. 



    Найпершою повістю Вестлі стала книга «Уле Олександр Філібе-бом-бом». На початку 50-х років норвезькі малюки вперше почули по радіо розповіді про життя хлопчика, якого звали Уле-Олександр. Чого тільки не траплялося з цим веселим і кмітливим розбишакою! Діти його полюбили і вже не хотіли розлучатися ні з ним, ні з оповідачкою. А їй не хотілося розлучатися зі своїми слухачами - так з радіопередач про Уле-Олександра склалося п'ять книг. Після історії про Уле-Олександра Вестли стала розповідати про велику дружну сім'ю, що складається з тата, мами, восьми дітей і вантажівки. І знову  спочатку норвезькі діти слухали про них по радіо, а потім вже прочитали і в книгах.  Анне-Кат. Вестлі пише про життя звичайних норвезьких дітей, але світ, в якому вони живуть, не зовсім звичайний: предмети в ньому живі і володіють людськими почуттями,  у кожного з них своє обличчя, свій голос, свій характер. У книгах Вестлі немає поганих людей. Її повісті трохи схожі на казки: вони завжди добре закінчуються. Але це не казки, а справжнісіньке і дуже непросте життя. І якщо в її книгах щасливі фінали, то це тільки тому, що її герої незмінно добрі і уважні, в будь-яку хвилину готові прийти на допомогу один одному, на них завжди можна покластись.
   І ще одна особливість книг Вестлі: діти і батьки в них завжди розуміють один одного, і тому її книги ненастирливо вчать батьків бути хорошими татами і мамами. 
 
   Вестлі брала участь в якості актриси в комедійному серіалі для дітей «Капітан Ромео Клайв», записувала для своїх читачів аудіокниги. У віці 83 років несподівано для всіх видала книгу соціальної сатири для дорослих.
 
     За роки літературної роботи Вестлі написала всього 56 книг, які були перекладені на 16 мов світу.


А У ТЕБЕ Є УЛЮБЛЕНА КНИГА ВЕСТЛІ?

Немає коментарів:

Дописати коментар