понеділок, 17 листопада 2014 р.

17.11 - 95 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ АНАТОЛІЯ ДРОФАНЯ ( 1919-1988), УКРАЇНСЬКОГО ПИСЬМЕННИКА



"Коли ти хочеш людської шани, дбай, 
 аби те,  що ти зробив, було в сто крат 
 більше тебе самого!" 
 А. Дрофань
                                           
                 

   Анатолій Павлович Дрофань народився у мальовничому містечку Ічні, що на Чернігівщині.  Батько хлопчика був запеклим мисливцем і малому Анатолію нерідко щастило вибиратися  на природу. Хлопець змалку полюбив ліс, поле, спів пташок. Любов до природи запала в його серце на все життя.

   Майбутній письменник старанно вчився,  захоплювався авіамоделізмом, відвідував музичний і фотогурток. Та найбільше задоволення давали уроки літератури, зокрема читання творів земляка - відомого письменника Степана Васильченка. 

  Закінчив філологічний факультет Київського університету. Відтоді почалася журналістська діяльність письменника.

    Перше оповідання Анатолія Дрофаня "Перепел" було надруковано  в 1945 році. Відтоді молодий прозаїк постійно працював у цьому жанрі, особливо дбаючи про юного читача. І 1956 року побачила світ його перша книжка оповідань для дітей під назвою "Журка із Сонцеграда". Після того письменник постійно працював у царині дитячої літератури.  З-під його пера з'явилися казка для дошкільнят "Про Барона, Мавру та Мале Вушко", збірка оповідань "Коли я виросту", "Янехо", "Альбіон", повісті "Загадка старої дзвіниці", "Біла криниця".

   Юний читач зможе насолодитися не тільки вигадливим сюжетом,  а й імпресіоністичною стилістикою письма, естетичними жанровими мініатюрами. Книги письменника цікаві та зрозумілі для дитячого сприймання.

    Твори Анатолія Дрофаня виходили в перекладах російською, білоруською, казахською та німецькою мовами.



А ТИ ЧИТАВ АНАТОЛІЯ ДРОФАНЯ?

Немає коментарів:

Дописати коментар