понеділок, 15 вересня 2014 р.

15.09 - 225 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ КУПЕРА ДЖЕЙМСА ФЕНІМОРА (1789-1851), АМЕРИКАНСЬКОГО ПИСЬМЕННИКА

Улюбленого письменника свого дитинства презентує Дарина - читачка 10 років

     Від його романів я не можу відірватися. Саме тому я звернулася до бібліотекарів, щоб вони допомогли мені як найбільше дізнатися про особистість письменника, книги якого мене зачарували. І ось, що я дізналась...
  Американський письменник-романтик вважається засновником  жанру авантюрного роману. Світову славу принесла пенталогія-п'ятикнижжя "романів про індіанців" "Шкіряна Панчоха", до якої увійшли пригодницькі твори: "Піонери", "Останній з могікан", "Прерія", "Слідопит" та "Звіробій".
  Джеймса Фенімора Купера називають «американським Вальтером Скоттом», тому що він осмислив історію своєї молодої країни. Його романи поділяють на  історичні («Шпигун», «Браво», «Кат», «Два адмірали»), морські («Лоцман», «Червоний корсар», «Пірат»), сімейні («Чортів палець», «Землемір», «Червоношкірі»), романи-памфлети («Монікіни»), публіцистичні («Додому»).
  Купер почав свій творчий шлях як письменник американської демократії. В романах, які з'явилися як результат мандрів Європою, Купер підкреслює перевагу республіканського строю над монархічним. Захоплене ставлення до американських звичаїв проявляється у звеличені подвигу простої людини. У романі «Шпигун» Гарвей Бірч, ризикуючи життям, робить усе заради свободи своєї країни від англійського володарювання, і коли президент Вашингтон вручає Бірчу грошову винагороду за проявлену мужність, Гарвей відмовляється від неї, тому що він служив країні не заради грошей, а заради ідеї. 
  Пейзаж відігріває в творчості Купера особливу роль. Багатство дикої природи спровокувало і новий підхід. Так, головний герой роману «Лоцман» - море, яке Купер знав дуже добре (перш, ніж стати письменником, він зробив кар'єру морського офіцера). Одним із  героїв пенталогії про Шкіряну Панчоху є дика природа американських прерій: могутня стихія, помірятися силою з якою може тільки дуже вольова людина. Такою людиною є слідопит і мисливець Натті Бумпо, якого його друзі-індіанці через незвичні для них чоботи прозвали Шкіряною Панчохою. 
  На сторінках романів Купера читачу відкриються захоплюючі пригоди, щире кохання і ненависть, дружба і зрада.
    Купер став першим американським письменником, ім'я якого вийшло за кордони США: він відкрив європейцям Америку, створив національне обличчя американця і навіки прославив людину честі і мужності.
А ТИ ЧИТАВ ФЕНІМОРА КУПЕРА?

Немає коментарів:

Дописати коментар