понеділок, 7 грудня 2015 р.

7.12 - 115 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ К. В. БІЛОКУР (1900-1961), УКРАЇНСЬКОЇ ХУДОЖНИЦІ, ЗАСЛУЖЕНОГО ДІЯЧА МИСТЕЦТВ УКРАЇНИ, НАРОДНОГО ХУДОЖНИКА УКРАЇНИ


"Якби ми мали художницю такого рівня майстерності, то змусили б заговорити про неї цілий світ!"
                                                                                                                            П. Пікассо 

"Доля випробує тих, хто надумав дійти якої великої мети... Але сильних духом не злякає ніщо. Вони з стиснутими вустами уперто, сміливо і гордо ідуть до наміченої мети - крок за кроком, все вперед і вперед..."
                                                                                                                                К. Білокур

  Катерина Білокур - всесвітньо відома майстриня народного декоративного живопису, яка подарувала Україні і світу полотна, на яких невгасимим цвітом квітнуть улюблені в народі символи української землі: калина, мальви, чорнобривці, жоржини, барвінок, ромашки, нагідки, соняшники.  У 7 років вона навчилася читати, але батьки вирішили  не віддавати дівчинку до школи. Малювати почала з ранніх років, однак рідні не схвалювали це заняття і забороняли ним займатися. Катерина продовжувала малювати потайки. Навесні 1940 року Катерина чує по радіо пісню «Чи я в лузі не калина була» у виконанні співачки Оксани Петрусенко, пише їй листа, до якого додає малюнок калини на полотні. І її доля змінюється!  Малюнок вразив співачку. Порадившись із Павлом Тичиною, Петрусенко звертається у Центр народної творчості, після чого в Полтаві відкривається перша персональна виставка художниці, яка на той час складалася лише з 11 картин. Виставка мала величезний успіх! Три картини Білокур — «Цар-Колос», «Берізка» і «Колгоспне поле» — були включені до експозиції радянського мистецтва на Міжнародній виставці в Парижі 1954 року. Тут їх бачить геніальний Пабло Пікассо. Його слова захоплення картинами Білокур облетіли весь світ!   Національний музей українського народного декоративного мистецтва має найкращу колекцію робіт Білокур.
"Ця жінка мала честь і мала біль 
Так довго і терпляче йти до слави"
                                І. Жиленко 


А ТИ ЧИТАВ ОПОВІДАННЯ РОЗДОБУДЬКО ПРО МАЛЕНЬКУ КАТЕРИНУ БІЛОКУР?

Немає коментарів:

Дописати коментар