вівторок, 17 березня 2015 р.

18.03 - 120 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ
 М. Т. РИЛЬСЬКОГО (1895 - 1964), УКРАЇНСЬКОГО ПОЕТА - НЕОКЛАСИКА

 Хай славиться незрадний стиск долонь,
Хай здійснюються неосяжні мрії!
Хай вічний прометеївський вогонь
Усі серця окрилює і гріє!
                                                                                                           М. Рильський

    Батько поета - етнограф, громадський діяч і публіцист Тадей Рильський - присвятив себе вивченню історії України. Він опублікував чимало статей про Коліївщину, побут, звичаї, фольклор українського народу. Синові батько передав у спадок аристократичну культуру, почуття власної незалежності та віри в себе.  Від матері син взяв у життя рідну мову, пісню, той особливий ліризм, яким пройнята вся творчість поета.   
 
       Майбутній поет змалку познайомився з композитором М. Лисенком, дослідником і збирачем українських народних дум та пісень Д. Ревуцьким, актором і режисером П. Саксаганським, етнографом та фольклористом О. Русовим. Деякий час він навіть жив і виховувався в родинах М. Лисенка та О. Русова. Максим ще в дитинстві любив природу, захоплювався мисливством.  Навчався на медичному факультеті Київського університету, потім на історико-філологічному факультеті Народного університету в Києві, заснованому за гетьмана Павла Скоропадського, але жодного з них не закінчив. Займався самоосвітою, вивченням мов, музикою.

        Почав писати рано. Свій перший вірш надрукував у 12 років. Перша юнацька збірка поезій вийшла, коли поету було лише 15.
    
   Рильський-неокласик не сприймав радянську дійсність і навіть цілком ізолювався від неї. Така поведінка поета закінчилася арештом у 1931 році, після чого він майже рік просидів у Лук'янівській тюрмі. У цей трагичний для нього період ним і його родиною опікувався Остап Вишня. 

  Поету вдалося створити незалежні від політики, суто мистецькі твори, які увійшли у скарбницю світової поезії. Саме його перу належить вишуканий сонет, який розпочали І. Франко та М. Зеров. В українській поезії XX століття він розвивав улюблений жанр Шекспіра, Петрарки, Пушкіна,  Міцкевича і досяг в ньому світових вершин.   



ЗНАЙДИ СВІЙ УЛЮБЛЕНИЙ ВІРШ
 М. РИЛЬСЬКОГО!

2 коментарі:

  1. Очень нравится, что в вашем блоге, помимо информации о поэтах, я могу посмотреть и видео со стихотворениями в исполнении детей! Молодцы!

    ВідповістиВидалити