четвер, 19 березня 2015 р.

19.03 - 85 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ЛІНИ КОСТЕНКО (1930 Р. Н.), УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЬМЕННИЦІ, ЛАУРЕАТА ШЕВЧЕНКІВСЬКОЇ ПРЕМІЇ (1987), ПРЕМІЇ АНТОНОВИЧІВ (1989), ПРЕМІЇ ПЕТРАРКИ (1994), МІЖНАРОДНОЇ ЛІТЕРАТУРНО-МИСТЕЦЬКОЇ ПРЕМІЇ ІМЕНІ О. ТЕЛІГИ (2000). НАГОРОДЖЕНА ВІДЗНАКОЮ "ЗОЛОТИЙ ПИСЬМЕННИК УКРАЇНИ" (2012) 


"Поети - це біографи народу,
а в нього біографія тяжка."
                                                                                                             Ліна Костенко


Шановна Ліно Василівно!
 
   Для нас, читачів, Ви - беззаперечний моральний авторитет, сумління України, втілена в людину правда. У важкі радянсько-тоталітарні часи чоловіки ламалися і відступали, а Ви завжди залишалися собою. Ваше поетичне слово змушувало українців стрепенутися, гордо розправити плечі.  Ви - приклад громадянської мужності: і коли у  шістдесят п'ятому підписали лист-протест проти арештів української інтелігенції, і коли під час суду над братами Горинями кинули їм квіти, і коли разом з Іваном Драчем виступили на захист заарештованих, і коли у шістдесят восьмому написали листи на захист  В. Чорновола, і коли їздили у Чорнобильську зону задля спілкування з людьми, які є уособленням справжньої України.  З Вами Україні набагато легше!


Від щирого серця зичимо Вам здійснення найзаповітніших мрій і міцного здоров'я!

Читацький подарунок неперевершеній Ліні Костенко від Настунь


При майстрах якось легше. Вони - як Атланти,
держать небо на плечах. Тому і є висота.
Л. Костенко 

    Ліна Костенко - видатна шістдесятниця з славної когорти українських поетів. У радянські часи брала активну участь у дисидентському русі. Її вірші публікувалися в Чехословаччині, Польщі, і лише зрідка - в Україні. На Батьківщині вони виходили переважно в "самвидаві". В травні 1966 р. у Спілці письменників України, де знущались з української інтелігенції, молодь влаштувала їй овацію. Після її відвертого виступу у 1968 році на захист В. Чорновола ім'я Ліни Костенко довгі роки не згадувалось. У цей час вона працювала "у шухляду". Лише 1977 року вийшла збірка віршів "Над берегами вічної ріки", а 1979-го - неперевершений історичний роман у віршах "Маруся Чурай", що пролежав довгих шість років. Саме за нього поетеса була удостоєна Державної премії імені Тараса Шевченка. Серед останніх творів: поема "Берестечко" та перший прозовий твір - роман "Записки українського самашедшого", який став не лише одним з лідерів продажу серед українських книжок, а водночас і лідером серед викрадених з крамниць книжок.
  Нагороджена Почесною відзнакою Президента України (1992) і Орденом князя Ярослава Мудрого (2000). Відмовилась від звання Героя України.
  Твори Ліни Костенко перекладено англійською, білоруською, естонською, італійською, німецькою, словацькою та французькою мовами. 

"Коли в нас з'являться люди, які нічого не боятимуться, крім ганьби України, тоді буде Україна. Я сподіваюсь, що це будете ви, молоді."
Л. Костенко


Немає коментарів:

Дописати коментар