вівторок, 27 травня 2014 р.

27.05 - 85 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ РОМАНА ІВАНИЧУКА (1929 р.н.), СУЧАСНОГО УКРАЇНСЬКОГО ПИСЬМЕННИКА, ГЕРОЯ УКРАЇНИ (2009 р.)

     Народився в сім'ї учителя. Вдома була велика бібліотека, тому з дитинства Ромчик багато читав. На бажання батька вступив на геологічний факультет Львівського університету, але покинув його, оскільки мріяв про філологічну освіту, яку здобув пізніше. В літературі вважав своїми учителями Василя Стефаника, Михайла Коцюбинського та Ірину Вільде. У 1958 р. вийшла перша збірка новел «Прут несе кригу», яка принесла йому визнання. Письменник - майстер українського історичного роману. У 1968 р. вийшов  твір  "Мальви" про часи Хмельниччини.  Роман «Четвертий вимір» (1984) про одного з учасників Кирило-Мефодіївського братства Миколу Гулака вважають вершинним твором письменника. В багатьох своїх історичних книгах малював Львів з середньовічних часів до початку XIX ст.

       Лауреат Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка, Літературної премії ім. А. Головка, премії ім. І. Мазепи. Один з організаторів Товариства української мови ім. Т. Шевченка. Заслужений працівник культури України.


А ТИ ЧИТАВ РОМАНА ІВАНИЧУКА? 

ШАНОВНИЙ РОМАН ІВАНОВИЧ! 
Від щирого серця бібліотекарі та читачі вітають Вас з Днем народження! Зичимо Вам творчої наснаги, міцного здоров'я та вдячних читачів! Сучасна українська література пишається Вами!

Немає коментарів:

Дописати коментар