середу, 29 листопада 2017 р.

29.11 - 215 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВІЛЬГЕЛЬМА ГАУФА (1802-1827), НІМЕЦЬКОГО КАЗКАРЯ


"... слухаючи казку, відчуваєш своєрідну чарівність. ... Сам переживаєш всі пригоди, про які ведеться розповідь, наяву бачиш людей, духів, фей і весь навколишній їх чарівний чудовий світ, що не зустрінеш в повсякденному житті, а потім, коли ти залишаєшся один, тобі є що згадати, як запасливому мандрівнику в пустелі є чим вгамувати голод"
                                                                                                                               В. Гауф


Я - Оринка. Мені 8 років. Мене чарує чаклунство Гауфа.  У його казках фантастичне переплітається з реальним, сумне зі смішним. Перемагають ті, хто має добре серце і понад усе цінує честь, як Омар з казки "Гаданий принц", маленький Мук чи Саїд. А ще мене дуже вразила казка "Холодне серце" про Мунка, який мріє про багатство і заради нього готовий на все: навіть віддати своє серце...

   Незвично коротке життя: 25 років - і надзвичайна любов до подорожей: він встиг побувати в Бремені, на батьківщині братів Грімм в Касселі, в Брюселі, Парижі, Лейпцигу, Берліні, Дрездені. Для своїх маленьких вихованців він створив чарівні казки. Як тількуи їх опублікували, Гауф став знаменитим. А ще під впливом романів Вальтера Скотта з під пера письменника виходить історичний роман "Ліхтенштейн", визнаний одним з кращих історичних творів XIX століття. Вірші Гауфа стали улюбленими піснями його народу. Пісні зробили його ім'я відомим у Німеччині, а казки - у всьму світі. Хист оповідача виявився у майбутнього письменника ще в шкільні роки: він вигадував прецікаві історії, якими захоплювалися не лише його товариші, а й дорослі. Його ім'ям названа премія дитячої і юнацької літератури. 

Немає коментарів:

Дописати коментар