середу, 17 травня 2017 р.

16.05 - 200 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ 
М. І. КОСТОМАРОВА (1817-1885), УКРАЇНСЬКОГО ІСТОРИКА

"Рідна мати, рідна мати!
Рідна Україна!"
                                                                     М. Костомаров
 
      У радянські часи його спадщина була під забороною. За життя став символом вільної України. Засновник Кирило-Мефодіївського братства. Сприймав фольклор як вираження народного духу. Вважав, що  історію треба вивчати не лише за літописами, але і за народною творчістю. Уже в харківський період життя  схилявся до думки про те, що  саме українському народові належить особлива місія у справі визволення від імперського деспотизму. Дисертація, присвячена Берестейській унії 1596 року,  не була захищена через урядову заборону, але пізніше була видана окремою книгою і набула широкої відомості. У 1859 прийняв запрошення посісти кафедру російської історії Петербурзького університету. Вступна лекція в університеті запам'яталася йому над усе:

«Скупчення публіки було величезне; кілька державних осіб відвідали мою лекцію. По закінченні читання знялися гучні овації, а потім юрба молодих людей підхопила мене на руки і винесла з університетського приміщення до екіпажа».

      Хтось із сучасників точно помітив: «Лекції Костомарова кликали на площу!». Грунтовна праця - «Богдан Хмельницький».  Костомаров розглядає історію українського суспільства від часів занепаду Київської Русі  до епохи  Богдана Хмельницького і  наголошує на головнім кредо своїх  історичних праць — український народ є найголовнішим спадкоємцем державності Київської Русі завдяки зберіганню демократичних традицій своєї Давньокиївської держави. Наголошує Костомаров і на принципі соборності українських  земель.  До кінця своїх днів обстоював  ідею різності «двох руських народностей», як він їх називав — українців - спадкоємців демократичних традицій Київської Русі - і росіян - творців деспотичного Московського царства та Російської імперії. 
     
У віршах і поемах  оспівував князівські і козацькі часи України.   Під впливом творчості Вільяма Шекспіра створив історичну драму «Сава Чалий»  і трагедію «Переяславська ніч».

"Діти слави, діти слави!
Час ваш наступає"
                                                                     М. Костомаров

Немає коментарів:

Дописати коментар