середу, 24 червня 2015 р.

24.06 - 105 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ 
І. І. НЕХОДИ (1910-1963), УКРАЇНСЬКОГО ПОЕТА


«Його дуже любили і малі, й дорослі. Бо він був людиною веселої і лагідної вдачі, завжди усміхнений, привітний, ласкавий. А ще його любили за вірші. Він складав їх усюди: вдома, в трамаваї, на відпочинку. Бувало, розмовляєш з ним, він уважно тебе слухає, а тим часом у голові його пливуть рядки — і сумні, і веселі, і суворі, і ніжні, але завжди щирі, сердечні, схвильовані...»
В. Бичко


    Улюблені казки презентує Дмитрик - читач 9 років.
  "Я в захваті від казок Івана Неходи: вони такі кумедні, добрі та цікаві. Особливо мені подобаються казки, у яких головні герої - тваринки. Коли підросте мій братик, я йому їх обов'язково прочитаю".

     
     Іван Нехода рано залишився без батька. Мати-вдова Марія Павлівна Сотник самотужки виховувала чотирьох дітей. Вона була родом з села Диканька, що на Полтавщині, з давнього козацького роду Сотників. Козацьке прізвище Нехода  означає «той, що не ходив» - був завжди на коні. З дев'яти років Іванко наймитував пастухом. Писав вірші   ще навчаючись в початковій школі в рідному селі. Публікував їх в стінгазеті. Друкуватися почав в 15 років. Сам поет вів своє літературне літочислення від збірки поезій для дітей "Пісня радості". Загалом майже половина збірок поета — для дітей. Нехода — автор відомого вірша-пісеньки «У лісі-лісі темному». У червні 1941 року пішов на фронт.  У 1944 році був тяжко поранений. Після перемоги приїхав до Києва, почав серію казок для дітей — своєрідну поетичну антологію казок народів світу. Використавши маловідомі або зовсім невідомі народні казкові сюжети, створив оригінальні твори. У 50-х роках, коли у Криму  активно почало відроджуватись українство, доклав багато зусиль до поширення української мови.  Багато подорожував: відвідав Чехословаччину, Францію, Англію, Західну Німеччину, Італію.  Писав  пісні. Своїми безпосередніми вчителями вважав Павла Тичину, Максима Рильського, Володимира Сосюру, з якими особисто спілкувався.

А У ТЕБЕ Є УЛЮБЛЕНА КАЗКА ІВАНА НЕХОДИ?

Немає коментарів:

Дописати коментар