пʼятницю, 6 червня 2014 р.

6.06 - 215 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ
 О. С. ПУШКІНА (1799-1837), РОСІЙСЬКОГО ПОЕТА


Світову славу російської літератури презентує пані Марія, завідуюча бібліотекою

 Служенье муз не терпит суеты...
О. С. Пушкін

     Пушкін - найвизначніший російський поет та письменник, твори якого - неперевершений зразок російської літератури подібно творам Данте в італійській  чи Ґете у німецькій літературах.  Олександра Сергійовича ще за життя називали генієм та  вважали «першим російським поетом» не тільки сучасності, але й усіх часів.  Навколо його особи у читацької публіки створився справжній культ. 

          Пушкін неодноразово писав про свій родовід у віршах і прозі, бачив у предках взірець стародавнього роду,  що чесно служив вітчизні. Не раз він звертався до постаті свого прадіда за матір'ю — африканця Абрама Петровича Ганібала - вихованця Петра I, військового інженера та генерала. У ранньому дитинстві надзвичайне враження на хлопчика справили розповіді казок його няні - Арини Родіоновни, яка пам'ятала повстання Пугачова. Саме в її усних розповідях Олександр Сергійович і знайшов сюжети своїх майбутніх літературних казок. Маленький Сашко надзвичайно рано полюбив читання. На мій погляд, перлину російської літератури з Пушкіна зробила багата  домашня бібліотека.  "Хлопчик проводив безсонні ночі і потайки в кабінеті батька "пожирав" книги одну за іншою", - згадував його дядько. 
    Пушкіна-ліцеїста надихали французькі поети XVII–XVIII століть. Улюбленим автором був Вольтер - французький просвітитель. Вчителями Пушкіна-поета стали Батюшков - визнаний майстер «витонченої поезії» і Жуковський - глава вітчизняного романтизму. 
       Цікавий факт: холерні карантини 1830 року затримали поета на три осінні місяці у маєтку батька в Болдіно, і там народилися найгеніальніші твори: «Повісті Бєлкіна», «Маленькі трагедії», останні глави «Євгенія Онєгіна», «Казка про попа і наймита його Балду». 
    До речі, дружина поета - Наталія Гончарова - була правнучкою знаменитого українського гетьмана Петра Дорошенка. Олександр Сергійович захоплювався всесвітньою та вітчизняною історією. Був дуже близький з колом декабристів.
   П. Куліш підкреслював значення Пушкіна для української літератури. Геніальний поет  впливав на нього  вишуканістю свого поетичного слова. 
       Ім'я Олександра Пушкіна пов'язане і з нашим містом. Потрапивши до царської немилості за "бунтарські" вірші, поет був зісланий на службу до генерала Інзова і деякий час знаходився при ньому у Катеринославі. Одного разу під час прогулянки його вразила картина: два розбійники, закуті разом, переплили Дніпро і врятувалися. Саме цей факт і дав літературне життя поемі "Брати-розбійники"
     Найкращі переклади XIX — початку XX століття належать М. Старицькому, І. Франкові, М. Вороному. Серед радянських перекладачів найвизначніші М. Зеров, М. Рильський, М. БажанН. Забіла.
 НАСОЛОДЖУЙСЯ ВИШУКАНОЮ ПОЕЗІЄЮ ОЛЕКСАНДРА ПУШКІНА!

Немає коментарів:

Дописати коментар