понеділок, 23 червня 2014 р.

23.06 - 125 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ АННИ АХМАТОВОЇ (1889-1966), РОСІЙСЬКОЇ ПОЕТЕСИ
Свою улюблену російську поетесу презентує панянка Анастасія - бібліотекар



Я научила женщин говорить...
Анна Ахматова

    Анна Ахматова народилася поблизу Одеси. Через рік сім'я оселилася в Царському Селі під Петербургом, але кожного літа відпочивала на Чорному морі, яке стало для дівчинки рідною стихією. "Я плавала, як щука", - згадувала вона. Ахматова-підліток - це приморська дівчинка, яка бродила в рваному платті по безлюдному узбережжю і стрибала у воду зі скель. Перший вірш опублікувала у віці 11 років. Через батькову заборону підписувати поезії власним прізвищем узяла прізвище «Ахмат» прабабці по материнській лінії. В юності вона полюбила архітектуру: петербурзьку і європейську. У 20-ті роки Анна Ахматова посіла зоряне місце в російській поезії.
    Лауреат міжнародної літературної премії «Етна-Таорміна» (Італія, 1962), почесний доктор літератури Оксфордського університету (Велика Британія).  Вперше в історії Оксфордського університету на церемонії вручення почесного диплома англійці порушили традицію: не Анна Ахматова підіймалася по мармурових сходах, а ректор спускався до неї. У 1962 році була номінована на Нобелівську премію з літератури.  
    Її як дослідницю цікавили життя та творчість Олександра Пушкіна, якому вона присвятила есе «Загибель Пушкіна». Ахматова займалася перекладами класичної китайської, індійської, західноєвропейської поезії. 
    Значна частина її творчості присвячена Україні. Зокрема — це поетичний цикл «Київський зошит», збірка «Вечір». У 1958 році А. Ахматова переклала на російську мову збірку поезій Івана Франка «Зів'яле листя».

 
 
НАСОЛОДЖУЙСЯ ВИШУКАНОЮ ПОЕЗІЄЮ АННИ АХМАТОВОЇ!

Немає коментарів:

Дописати коментар