середу, 14 вересня 2016 р.

14.09 - 105 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ
 П. УТЕВСЬКОЇ (1911-2001), УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЬМЕННИЦІ


"Одна країна славиться золотавими нивами, інша - високими горами, ще інша - густими лісами. Але найбільше прикрашають рідну землю люди."
                                                                                                                                 П. Утевська 


 Я - Олеся. Мені 11 років. Мене цікавить, як було винайдене скло і фарфор. Бібліотекарі запропонували  прочитати "Історію фарфорової чашки" Паоли Утевської. Ця чудова книжечка відповіла мені на всі питання. Приєднуйся!
 

   Маленьку Паолу захоплювало читання і бажання переповідати прочитане. Але не точно, а з вигадкою. А ще її вабила цікава наука хімія. І коли настав час обирати майбутню професію, Утевська не розгубилася і знайшла вихід: закінчила і філологічний, і хімічний факультети. У часи другої світової пішла на фронт. Свою першу статтю написала в армійській газеті. В Сталінграді була начальником госпітальної бібліотеки. В травні 1942 року її було контужено та важко поранено. Перша книжечку - "З чорного золота" -   написала у співавторстві з матір'ю. Це захоплююча популярна розповідь про синтетичні матеріали. Її матуся була хімиком і саме вона зацікавила донечку цією наукою.  Та ще став письменниці у пригоді і хімічний факультет! Відтоді Утєвська пише для дітей науково-художні та історичні книжечки: "Невмирущі знаки", "Вічні мандрівники", "Правда, яка нагадує казку", "Квітковий годинник".

А ТИ ЛЮБИШ ЧИТАТИ НАУКОВО-ПІЗНАВАЛЬНІ КНИЖЕЧКИ?

Немає коментарів:

Дописати коментар