неділю, 21 серпня 2016 р.

21.08 - 145 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ 
Л. АНДРЕЄВА (1871-1919), РОСІЙСЬКОГО ПИСЬМЕНИКА 


"Если человеку суждено стать Богом, то престолом его будет книга"
                                                                                                              Л. Андреев 

  Культовий прозаїк Срібного століття, визнаний родоначальник російського експресіонізму і містицизму.  Письменницьку манеру Андреєва Короленко називав  «нервным захватом». У своїх творах письменник не просто писав, а кричав від болі і туги. Таку ж біль і тугу відчуває і читач, занурюючись у книги майстра. Андреєв писав виключно вночі, доводячі розповідь до безпрецедентної напруги. Блок плакав над його прозой, мало не збожеволів, читаючи «Красный смех». Сам письменник зараховував себе до прямих учнів і послідовників Достоєвського. Енергетика його прози з роками не пропала, тільки посилилася.  Його перше оповідання  «Баргамот и Гараська», за словами письменника, було наслідуванням Діккенсу, але молодого автора помітив Горький. Справжня слава прийшла до Андреєва після друку   «Жили-были».  Жовтневий переворот не прийняв. Більшовиків  називав безумцями, що загублять Росію. Після відділення Фінляндії від Росії опинився в еміграції. Вважав, що  бунт мас може призвести лише до великих жертв і великих страждань. Андреевська публіцистична стаття «S.O.S.» —  заклик до Заходу врятувати Росію від більшовиків:

" ... теперь, после полуторагодичного властвования большевиков в России...  только безумный может не знать, какую силу зла и разрушения представляют собою эти дикари Европы, восставшие против её культуры, законов и морали... "


 «Жизнь Василия Фивейского» — один з найзнаменитіших  творів письменника. В «Анатемі» Андреєв взявся за завдання, яке під силу тільки титанам: це нова варіація «Фауста».  Цікаво, що дружиною письменника була  А. М. Велигорська — внучата племінниця Тараса Шевченка. Письменник здійснив захоплюючу подорож по Африці.  

"Настоящую любовь можно узнать по тому, насколько от нее человек становится лучше, и еще по тому… насколько от нее в душе светлеет"
Если человеку суждено стать Богом, то престолом его будет книга.
Подробнее на livelib.ru:
https://www.livelib.ru/author/684/quotes/~3
И вдохновение осенило меня. Солнце зажглось в моей голове, и горячие творческие лучи его брызнули на весь мир, роняя цветы и песни.
Подробнее на livelib.ru:
https://www.livelib.ru/author/68
И вдохновение осенило меня. Солнце зажглось в моей голове, и горячие творческие лучи его брызнули на весь мир, роняя цветы и песни.
Подробнее на livelib.ru:
https://www.livelib.ru/author/684/quotes

Немає коментарів:

Дописати коментар