пʼятницю, 10 червня 2016 р.

10.06 - 65 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ 
В. М. ШКЛЯРА (1951 Р. Н. ), УКРАЇНСЬКОГО ПИСЬМЕННИКА, ЛАУРЕАТА ШЕВЧЕНКІВСЬКОЇ ПРЕМІЇ (2011Р.)


"Для мене Шевченківська премія означала насамперед визнання холодноярських повстанців героями"
                                                                                                                                     В. Шкляр

   Один з найталановитіший творців  історичного роману  та один з найбільш читаних сучасних українських письменників.  Лауреат багатьох літературних премій, але його улюблена відзнака ... – «Автор, чиїх книжок найбільше викрали з магазинів».  Культовий  роман «Ключ» витримав десяте видання. Постійно перевидаються  «Елементал» та «Кров кажана». Його книги збирають майдани. До університету імені  Франка у Львові на презентацію роману "Чорний ворон" прийшло кілька тисяч людей. Велелюдно було і в Києві, Одесі, Дніпрі, Кривому Розі, Черкасах. Потім покотилися запрошення до Америки, Чехії, Польщі, Німеччини. Боротьба повстанців Холодного Яру проти московської окупації після встановлення більшовицької диктатури для багатьох стала відкриттям. Згодом у Холодному Яру вперше  автору «Чорного Ворона» було вручено Народну Шевченківську премію. Письменник відмовився отримувати офіційну Шевченківську премію за режиму Януковича. А ще  цей роман був  й передчуттям тих випробувань, які чекали на Україну попереду. Книгу перекладено англійською, словацькою, португальською.  Вона побачила світ у Бразилії. Так "Чорний Ворон" перелетів океан. Наступний історичний роман "Маруся" - книга, у якій за кожною подією  стоїть історичний факт. Тендітна золотоволоса дівчина народилася для кохання. Але бурхливий 1919 рік — один із найдраматичніших в історії України — покликав її до боротьби за волю Батьківщини. Після загибелі братів - повстанських отаманів - шістнадцятирічна гімназистка Саша Соколовська стає на чолі тисячного війська. Відтепер вона  - легендарна українська жінка - отаман Маруся. Нещодавно  письменник об’їхав  Україну вже з новою книгою «Чорне Сонце». Це - книга про бійців полку «Азов». Шкляр осмислює події  сучасної російсько-української війни. Для багатьох з бійців присутність їх у книзі у якості героїв стала сюрпризом.     Значного резонансу набув його переклад «Тараса Бульби» М.Гоголя, зроблений з 1-го видання повісті (1835; збірка «Миргород»). В цьому виданні була відсутня  хвала російському цареві.

 Р.S.
" Роман читали на Майдані, читають його на війні. Деякі хлопці ще під час Революції гідності брали собі позивні за псевдонімами героїв «Чорного Ворона». Можете зрозуміти мої почуття, коли підходить боєць і просить підписати книжку, бо та, яку він уже читав, згоріла в Пісках…"
                                                                            В. Шкляр

Вельмишановний  Василю Миколайовичу!
Від щирого серця вітаємо Вас з ювілеєм! Ви - взірець Гідного Українця! Ваші книги - цілюще джерело рідної історії. Вони надихають!  Зичимо Вам здійснення найпотаємніших мрій, читацької любові та міцного здоров'я! 

Немає коментарів:

Дописати коментар