понеділок, 27 жовтня 2014 р.

25.10 - 75 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ 
В. Т. СКУРАТІВСЬКОГО (1939-2005), ВИДАТНОГО УКРАЇНСЬКОГО  НАРОДОЗНАВЦЯ  ТА ПИСЬМЕННИКА
Як сказав свого часу
 Великий Кобзар, лише в 
рідній хаті і правда, і воля...
В. Скуратівський


   Василь Скуратівський - невтомний шукач народних скарбів - один із перших у новітній Україні видав народознавчу книгу «Берегиня». 

   Народився у селянській родині. З дитинства любив читати. У 13 років вирішив стати письменником, написав першого вірша і надіслав до районної газети. Відповідь не забарилась — порадили ще більше читати і краще вивчати рідну мову та літературу. Однак хлопець був настирливим, і продовжував надсилати до редакції нові свої вірші, байки, замальовки, дописи. З часом їх почали друкувати.

   1970 року з'являються у періодиці перші статті на народознавчу тематику. Визнання приходить під час публікації першого циклу народознавчих матеріалів «Зелене полум'я сосни». Скуратівський популяризував традиційну культуру, українські обряди та звичаї. 

   Був ініціатором започаткування уроків народознавства у школах, одним із організаторів фестивалів: «Котилася торба» (дитячі ігри), «Коляда» (новорічні та різдвяні традиції), «Берегиня» (міжнародний фестиваль фольклору). Організував та проводив багаторічну народознавчу експедицію «Чумацькими шляхами». З 1992 року започаткував та видавав народознавчий часопис «Берегиня».


За журналістку та літературну роботу нагороджений преміями:

  • Золоте перо,
  • імені Островського,
  • імені Чубинського
  • кількома міжнародними преміями.

Висувався на здобуття Шевченківської премії.


ВІДКРИЙ ДЛЯ СЕБЕ ВЕЛИКИЙ ДУХОВНИЙ СПАДОК, З НАДІЄЮ ЗАЛИШЕНИЙ НАМ ПРАДІДАМИ, РАЗОМ З КНИГАМИ ВАСИЛЯ СКУРАТІВСЬКОГО!

Немає коментарів:

Дописати коментар