четвер, 26 липня 2018 р.

27.07 - 165 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ
 В. Г. КОРОЛЕНКА (1853-1921), РОСІЙСЬКОГО ПИСЬМЕННИКА


 "Человек рожден для счастья, как птица для полета"
                                                                                                          В. Короленко 


    Цей знаменитий афоризм в нарисі Короленка "Парадокс" пише ногою безрукий від народження каліка. Письменник, якого сучасники називали "совістю Росії",   помер  у голоді і злиднях, принципово відмовившись від призначеного радянською владою продовольчого забезпечення.  В російській літературі залишив після себе «епоху Короленка» зі справжній тріумфом  — повістю «Сліпий музикант». Письменник, який палко захищав від переслідувань українську культуру й мову. Міцна дружба була між ним та Панасом Мирним,  Грабовським,  Коцюбинським. Будучи громадянином УНР, підтримував Центральну Раду і категорично не сприймав   більшовистського перевороту. Його "Листи до Луначарського", з   гнівним протестом проти «найбільшого озвіріння» нової доби й розстрілів залишились без відповіді.  Письменник відразу написав наркому  лист, де з гіркотою вказував, що за царизму йому вдавалося рятувати навіть «приречених жертв військових судів. Але страти без суду, страти в адміністративному порядку! Це було величезною рідкістю навіть тоді..." і "Наскільки мій слабкий голос буде в силах, я до останнього подиху не перестану протестувати проти безсудних розстрілів і проти дітовбивства». «У Короленка...  надзвичайно ніжне серце...  він для нас базіка», - прокоментував нарком освіти. Зрозумівши, що Луначарський просто проігнорував його сповнені  болю послання, письменник передав копії листів за кордон. За радянської влади  листи Короленка не ввійшли в жодне зібрання творів і вперше побачили світ у часописі «Новый мир» 1991. "Історія нас розсудить", - писав Короленко. І історія розсудила:     видатному  гуманісту - письменникові Володимиру Короленко присвоєно звання "Праведник України".  Тема України посідає значне місце в оповіданнях «Ліс шумить», «У поганому товаристві». Повість «Без язика» на українську тематику написана під враженням поїздки до Америки. Тривалий час письменник працював над автобіографічною книгою «Історія мого сучасника».  Книга лишилася незакінченою. 


" Раз в житті до кожної людини приходить доля і каже: «Вибирай!»"
                                                                                                 В. Короленко

„Человек рожден для счастья, как птица для полета.“Из очерка «Парадокс». В очерке Короленко это изречение пишет ногой безрукий от рождения калека.

Источник: https://ru.citaty.net/avtory/vladimir-galaktionovich-korolenko/
„Человек рожден для счастья, как птица для полета.“Из очерка «Парадокс». В очерке Короленко это изречение пишет ногой безрукий от рождения калека.

Источник: https://ru.citaty.net/avtory/vladimir-galaktionovich-korolenko/

Немає коментарів:

Дописати коментар