пʼятницю, 13 липня 2018 р.

16.07 - 110 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ В. БАРКИ (1908-2003), УКРАЇНСЬКОГО ПИСЬМЕННИКА


    «Ноги пухли. І я уже ходив, тримаючись за паркан і стіни, там, де вже лежали мертві. Я не надіявся, що виживу... І, може, тому, що я це зазнав, тому мені пощастило в «Жовтому князі» відновити ту психологічну глибинність цієї голодової смерті».
                                                                                            В. Барка 
                                 

    Український інститут національної пам'яті в рамках відзначення 83-х роковин Голодомору в Україні у листопаді 2016 року вніс його ім'я до проекту «Незламні», як відзначення на державному рівні 15 видатних людей, що пройшли через страшні 1932—1933 роки та змогли реалізувати себе. Літературна творчість Василя Барки прийшла в Україну тільки після проголошення її Незалежності. 1943-го Василь Очерет (таке справжне ім'я письменника)  обрав собі псевдонім - Барка, дивлячись на барки, які розвантажував, і порівнюючи себе з ними. Один із найбільших українських поетів-модерністів XX століття (цитував Данте староіталійською мовою), який бачив сенс свого життя в тому, щоб розповісти світові жахливу правду про Голодомор в Україні. І це йому вдалося: паризький часопис «Ле Монд» назвав роман Василя Барки «Жовтий князь» «найкращим твором у повоєнній Європі на одну з найважчих тем». А ще він пережив Другу світову, тяжке поранення, полон, гірку долю остарбайтера, табір для переміщених осіб (саме там народився його перший прозовий роман - "Рай"), рабську працю і пошуки сенсу життя.  З радянських літаків скидали попередження, що всі, хто залишився в живих після бою з німцями, - "зрадники батьківщини". І Барка зробив свій вибір - на користь Європи, а пізніше - Америки. Роман-притчу "Спокутник і ключі землі" (про життя українців в Америці), поетичну збірку "Свідок сонця шестикрилий" і драматичну поему "Кавказ" вважав найголовнішими у своєму художньому доробку. За світоглядом став справжнім сковородинцем. 


 "Автор у своєму творі  - не суддя, але, як колись визначив Чехов, свідок для суду: розповідати, що сталося в житті."
В. Барка
                                                 
Писати на замовлення поет облишив, тому обирає «добровільне поетичне мовчання», але продовжує творити «для себе». Джерело: http://ukrclassic.com.ua/katalog/b/barka-vasil/123-vasil-barka-biografiya Бібліотека української літератури © ukrclassic.com.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар