вівторок, 7 квітня 2015 р.

7.04 - 70 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ 
В. І. ГОЛОБОРОДЬКА (1945 Р. Н. ), УКРАЇНСЬКОГО ПОЕТА, ЛАУРЕАТА НАЦІОНАЛЬНОЇ ПРЕМІЇ УКРАЇНИ ІМЕНІ Т. ШЕВЧЕНКА (1994), ПРЕМІЙ ІМЕНІ В. СИМОНЕНКА ТА М. ТРУБЛАЇНІ


"...Я засвідчую перед світом, Богом і людьми: тут Україна, і ви українці"
                                                                                                                    В. Голобородько.

    Народився  письменник на Луганщині. Навчався у Донецькому педагогічному інституті, з якого  був відрахований 1967 року  «за дії несумісні зі званням радянського студента», які  полягали в  поширенні  серед молоді роботи Івана Дзюби «Інтернаціоналізм чи русифікація». Вищу освіту здобув лише у 2001 році. Вірші розпочав друкувати 1963 року. Схвально про молодого поета відгукнувся Д. Павличко. Перша поетична книжка «Летюче віконце», яка готувалася до друку в одному з київських видавництв, була знищена вже набраною через незгоду автора співробітничати з органами державної безпеки СРСР.  В зв'язку з цим від 1969 року і аж до 1986 року твори Голобородька не друкували в Україні. Але вони побачили світ за кордоном: у 1970 році у США  була надрукована збірка віршів «Летюче віконце» і  1983 року в Югославії була видана антологія світової поезії «Від Рабіндраната Тагора до Василя Голобородька». В Україні перша збірка поезій «Зелен день» надрукована лише 1988 року. За неї автора відзначено літературною премією імені Василя Симоненка, якою відзначаються поети за першу  успішну збірку поезій.  1991 року Голобородько брав участь в міжнародному фестивалі письменників, який відбувся в Канаді. У 1990 році вийшла друком збірка «Ікар на метеликових крилах», у 1992 — збірка «Калина об Різдві». За ці дві збірки  поета було відзначено Національною премією України імені Тараса Шевченка. Поезії Голобородька  перекладено на польську, французьку, німецьку, англійську, румунську, хорватську, сербську, португальську, іспанську, естонську, латвійську, литовську, шведську, російську мови.

Шановний Василю Івановичу!
Від всієї душі  вітаємо Вас з ювілеєм! Щиро зичимо Вам натхнення, наснаги, добра та здоров'я!  Хай всі Ваші творчі плани втіляться в життя!

Немає коментарів:

Дописати коментар