пʼятницю, 24 квітня 2015 р.

24.04 - 355 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ Д. ДЕФО (1660-1731), АНГЛІЙСЬКОГО ПИСЬМЕННИКА

 
     Ми - рідні братики Миколка (4 рочки) та Тихон (6 рочків) - всією родиною шаленіємо від пригод Робінзона Крузо на безлюдному острові. Це улюблена пригодницька книжка наших батьків. Вони читають читають її нам вголос. Приєднуйтесь! 
 
   Всесвітню славу Дефо здобув романом «Життя й незвичайні та дивовижні пригоди Робінзона Крузо» і назавжди залишився у світовій літературі як один із основоположників європейського реалістичного роману. Дефо став гордістю англійської літератури й започаткував безліч різновидів жанру роману: пригодницький, біографічний, історичний, детективний і роман-подорож. Але в історію світової літератури він увійшов як автор безсмертного "Робінзона Крузо". Дефо було 59 років, коли з'явилася перша частина цієї видатної книги. Задум роману виник на основі реальної історії, що сталася з шотландським моряком Олександром Селькірком, який упродовж чотирьох років (1704 - 1708) прожив на безлюдному острові Хуан Фернандес у Тихому океані, поки не був підібраний кораблем. Книга здобула феноменальний успіх у читача.  "Робінзон Крузо" мав величезний вплив на світову культуру: він викликав численні наслідування й переробки. Зокрема, й українською мовою авторства Б. Грінченка. 
      У 1856 році на засланні Тарас Шевченко створив малюнок до цієї книги. Незмінною популярністю користується сюжет роману в кінематографістів: в різні роки до нього зверталися кіно- і телемитці з Італії, Чехословаччини, Франції, США та інших країн. Також відомими романами письменника є «Капітан Сінглтон», «Історія полковника Джека», «Моль Фландерс», «Роксана».

 А ТИ ЧИТАВ "РОБІНЗОНА КРУЗО"?

Немає коментарів:

Дописати коментар