вівторок, 27 січня 2015 р.

27.01. -  225 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ
 П. П. ГУЛАКА-АРТЕМОВСЬКОГО (1790-1865), УКРАЇНСЬКОГО ПОЕТА   

    
Визначного українського письменника дошевченківської доби презентує пані Ольга, бібліотекар

 
   .... Добрість не вважа на злії язики, 
Не пристають людські до неї побрехеньки,
І як в калюжах в дощ, хлюпощуться гуски,
Та, стрепенувшись, вп'ять виходять з їх сухенькі,-
Так Добрість чепурно виходить із брехні... 
П. Гулак-Артемовський



    Поетична спадщина Петра Гулака-Артемовського заслужено посідає одне з почесних місць в історії української літератури. Протягом багатьох десятиліть ми захоплюємся  його незвичайним поетичним талантом та майстерністю у використанні багатющих скарбів народної мови.

    Новаторські пошуки поета в жанрі байки привели до вдоско­налення її форм, які цілком можна вважати сучасними. Дещо пізніше в українській літературі цим шляхом пішли Є. Гребінка та Л. Глібов, а в російській — І. Крилов.

     До творчого доробку П. Гулака-Артемовського належать байки (байка-казка, байка-приказка), притчі, вірші, послання, балади. Він також ввів в українську літературу жанр романтичної балади. Найкращі твори поета написані в дусі естетики просвітницького реалізму. Його перу належать переклади класиків світової літератури: Горація, Жана Жака Руссо, Джона Мільтона, Адама Міцкевича, Йоганна Вольфганга Гете.

    Байка «Пан та собака» — найгостріший твір української літератури XIX століття, який співзвучний тогочасним прагненням позбутися кріпацтва. 
    
     Коли моя десятирічна донечка спіймала та посадила в клітку синичку, пташка відмовилася їсти. Оленка не розуміла, чому пташка сумує. Тоді я прочитала їй байку Гулака-Артемовського "Дві пташки в клітці":


"Недарма я журюсь і слізками вмиваюсь,
Недарма я просця і сім'ячка цураюсь.  ...
Я ж вільний був, тепер в неволі опинився".

    Оленочка все зрозуміла і з радістю випустила пташку на волю. З того часу це улюблена байка нашої родини.

   У скрижалях рідної культури П. П. Гулак-Артемовський утвердився як палкий захисник української літератур­ної мови, діяч просвітительського реалізму, майстер художнього слова, один з найвизначніших попередників Т. Шевченка.

А У ТЕБЕ Є УЛЮБЛЕНА БАЙКА ГУЛАКА-АРТЕМОВСЬКОГО?

Немає коментарів:

Дописати коментар