пʼятницю, 27 червня 2014 р.

28 ЧЕРВНЯ


Шановний читачу!
    А чи знаєш ти, що перша українська Конституція - це Конституція Пилипа Орлика - Гетьмана Війська Запорозького, яка є водночас і першою Конституцією в світі?


 МИ - ДІТИ ТВОЇ, УКРАЇНО! 

четвер, 26 червня 2014 р.


        Кількість переглядів нашого блогу користувачами з різних країн перевищила 8000: Україна - 6951, США - 441, Германія - 318, Росія - 235, Сербія - 28, Польща - 17, В'єтнам - 2, Австрія - 1, Китай - 1, Іспанія - 1. Ми дуже вдячні вам за підтримку!

середу, 25 червня 2014 р.

ІСТОРИЧНО-КРАЄЗНАВЧА РОЗВІДКА

Анна - читачка 12 років - презентує рідну вулицю ім. Богдана Хмельницького


   Богдан Хмельницький (1595-1657) - Гетьман Війська Запорозького. Борець за незалежність українського народу. Засновник першої в історії української держави - Гетьманщини - та її керманич. Його життя овіяне легендами. Ліна Костенко у поетичному романі «Маруся Чурай» малює Хмельницького як порядну і мудру людину, яка забороняє суддям вбивати Марусю, а разом з нею і пісню, і голос народу. У XVII-XVIII ст. українське суспільство шанувало Хмельницького як національного героя. "Батька Хмеля" оспівували кобзарі, його портрет був незмінним елементом українського помешкання. У книзі "100 великих українців" я із здивуванням прочитала, що зображення Хмельницького можна побачити навіть на іконі "Покрова Богородиці" кінця XVII ст. у Національному художньому музеї України у Києві.

...Про що він думав, сам на сам з собою,
Опівночі, напередодні бою?
Який душа несла його тягар,
Про що тоді він радився із богом? 
                                     Ліна Костенко

А ТИ ЗНАЄШ ІСТОРІЮ СВОЄЇ РІДНОЇ ВУЛИЦІ?

вівторок, 24 червня 2014 р.

24.06 - 90 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ БОГДАНА ЧАЛОГО (1924-2008), УКРАЇНСЬКОГО ДИТЯЧОГО ПИСЬМЕННИКА

      У маленького Богданчика склалися дуже теплі стосунки з рідним дідом, який працював лісничим. Завдяки йому письменник на все життя захопився природою та книгами. Брав участь у Великій Вітчизняній війні. Працював головним редактором «Барвінка» - найулюбленішого дитячого журналу української малечі. Богдан Чалий писав для дітей  надзвичайно привабливі твори віршованою високохудожньою мовою.  На XIV конгресі Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури за казку «Барвінок і весна» авторові присуджено почесний диплом імені Ганса Крістіана Андерсена (1973 р.). 


А ТИ ЧИТАВ ПРО БАРВІНКА ХРЕЩАТОГО - ХЛОПЧИНУ МЕТКОГО І ЗАВЗЯТОГО?

понеділок, 23 червня 2014 р.

23.06 - 125 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ АННИ АХМАТОВОЇ (1889-1966), РОСІЙСЬКОЇ ПОЕТЕСИ
Свою улюблену російську поетесу презентує панянка Анастасія - бібліотекар



Я научила женщин говорить...
Анна Ахматова

    Анна Ахматова народилася поблизу Одеси. Через рік сім'я оселилася в Царському Селі під Петербургом, але кожного літа відпочивала на Чорному морі, яке стало для дівчинки рідною стихією. "Я плавала, як щука", - згадувала вона. Ахматова-підліток - це приморська дівчинка, яка бродила в рваному платті по безлюдному узбережжю і стрибала у воду зі скель. Перший вірш опублікувала у віці 11 років. Через батькову заборону підписувати поезії власним прізвищем узяла прізвище «Ахмат» прабабці по материнській лінії. В юності вона полюбила архітектуру: петербурзьку і європейську. У 20-ті роки Анна Ахматова посіла зоряне місце в російській поезії.
    Лауреат міжнародної літературної премії «Етна-Таорміна» (Італія, 1962), почесний доктор літератури Оксфордського університету (Велика Британія).  Вперше в історії Оксфордського університету на церемонії вручення почесного диплома англійці порушили традицію: не Анна Ахматова підіймалася по мармурових сходах, а ректор спускався до неї. У 1962 році була номінована на Нобелівську премію з літератури.  
    Її як дослідницю цікавили життя та творчість Олександра Пушкіна, якому вона присвятила есе «Загибель Пушкіна». Ахматова займалася перекладами класичної китайської, індійської, західноєвропейської поезії. 
    Значна частина її творчості присвячена Україні. Зокрема — це поетичний цикл «Київський зошит», збірка «Вечір». У 1958 році А. Ахматова переклала на російську мову збірку поезій Івана Франка «Зів'яле листя».

 
 
НАСОЛОДЖУЙСЯ ВИШУКАНОЮ ПОЕЗІЄЮ АННИ АХМАТОВОЇ!

пʼятницю, 20 червня 2014 р.


22.06 - ДЕНЬ СКОРБОТИ І ВШАНУВАННЯ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ВІЙНИ В УКРАЇНІ

НІХТО НЕ ЗАБУТИЙ, НІЩО НЕ ЗАБУТО!

четвер, 19 червня 2014 р.

19.06 - 90 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВАСИЛЯ БИКОВА (1924-2003), БІЛОРУСЬКОГО ПИСЬМЕННИКА


       Найвідоміший білоруський письменник, який приніс світову славу рідній літературі і творами якого захоплювались читачі у колишньому СРСР. Коли Німеччина напала на Радянський Союз, він жив в Україні. Спочатку сімнадцятирічний Биков копав траншеї, потім  подався добровольцем на фронт. Літературні досягнення письменника лежать у його реалістичних, хоча і з ліризмом, описах боїв. Герої  у його книгах стикаються з моральними проблемами. Найзнаменитіші твори: «Сотніков», «Обеліск», «Піти і не вертатися», «Дожити до сходу сонця». Повісті Бикова не відповідали офіційній версії війни. Деякі критики оцінювали письменника як дуже відважного і безкомпромісного автора типу Солженіцина. У 1980 році був нагороджений почесним званням Народного письменника Білорусі. Сам перекладав власні твори на російську мову. Його книги переведені на більшість мов світу. Вплив Бикова на культуру його країни залишається дуже великим. У 1998 році письменник був змушений виїхати з Мінська: жив спочатку у Гельсінкі, потім переїхав до Німеччини. В еміграції написав воєнні оповідання, повість "Вовча яма", яку присвятив наслідкам чорнобильської катастрофи
    Лауреат Державної премії СРСР, Герой Соціалістичної Праці.
А ТИ ЧИТАВ ВАСИЛЯ БИКОВА?

середу, 18 червня 2014 р.

ПАТРІОТИЧНО-ГЕРОЇЧНА РОЗВІДКА РІДНОГО МІКРОРАЙОНУ ЮНИМИ КРАЄЗНАВЧИКАМИ


Пам’ятник А. Я. Брандісу, двічі Герою Радянського Союзу, встановлено 7 травня 1949.
Скульптор Н.І. Гаврилов, архітектор М.О. Борщ.

   Анатолій Якович Брандіс - генерал-лейтенант авіації, учасник Великої Вітчизняної війни, льотчик-штурмовик. Брав участь у боях на Україні, в Криму, Білорусії, під Кенігсбергом. Усього в роки війни здійснив 228 бойових вильотів, знищивши велику кількість військової техніки і живої сили противника.
Про життя героя Великої Вітчизняної війни ми, маленькі краєзнавчики: Равіль, Ліза, Ганнуся, Настуня, Дарина - дізналися з книги Євгена Білоусова "Славетні імені Придніпров'я".

 

Стоять обеліски, на славу багаті,
Вклонімося низько безсмертним солдатам! 

вівторок, 17 червня 2014 р.

ПАТРІОТИЧНО-ГЕРОЇЧНА РОЗВІДКА РІДНОГО МІКРОРАЙОНУ

   
Анастасія (14 років) презентує рідну вулицю імені Гулі Корольової
    Гуля Корольова (1922-1942) – героїня Великої Вітчизняної війни. 
    Дівчина записалася добровольцем на фронт в медико-санітарний батальйон. 23 листопада 1942 року під Сталінградом у бою за висоту 56,8 вона винесла з поля бою 50 поранених бійців. Після загибелі командира підняла воїнів в атаку, перша увірвалася у ворожий окоп, гранатами вбила 15 німецьких солдатів і офіцерів. Була смертельно поранена, але продовжувала вести бій, поки не підійшло підкріплення.
       Нагороджена орденом Червоного Прапору (посмертно).
    Про життя героїні Великої Вітчизняної війни я дізналася з книги Олени Ільїної  “Четверта висота”.
 
А ТИ ЗНАЄШ ІСТОРІЮ СВОЄЇ РІДНОЇ ВУЛИЦІ?

понеділок, 16 червня 2014 р.

ПАТРІОТИЧНО-ГЕРОЇЧНА РОЗВІДКА РІДНОГО МІКРОРАЙОНУ ЮНИМИ КРАЄЗНАВЧИКАМИ
 
Вулиця Батумська 42

 Дівчатка-краєзнавчики біля будинку, у якому проживав Волохов О. М.

       Віртуальна краєзнавча розвідка: інформацію про мужнього дніпропетровця нам допоміг знайти інтернет.


       Волохов Олександр Миколайович (1923 - 2012) - учасник Великої Вітчизняної війни, Герой Радянського Союзу.
       26 листопада 1943 року Волохов одним з перших переправився через Дніпро на південь від Запоріжжя і взяв активну участь у відбитті німецьких контратак і утриманні плацдарму. Після того, як загинув командир гармати, Олександр Миколайович замінив його. Під його командуванням було відбито дві ворожі контратаки, знищені два кулемети і кілька десятків ворожих солдат і офіцерів. Мужній захисник Вітчизни удостоєний високого звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка». Також нагороджений орденами Вітчизняної війни 1-го ступеня і Червоної Зірки.

 Ця книга розповість про безсмертні подвиги Героїв Радянського Союзу, удостоєних на Дніпропетровщині вищої відзнаки ратної доблесті.

пʼятницю, 13 червня 2014 р.

13.06 - 140 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ МАРКА ЧЕРЕМШИНИ (1874-1927), УКРАЇНСЬКОГО ПИСЬМЕННИКА

    
      Після закінчення Віденського університету працював адвокатом. У юнацькому віці передплачував майже всі тодішні часописи. На цей час припадають і його перші літературні спроби. Згодом став визначним майстром психологічних новел, характерною прикметою яких є глибокий драматизм. Перша збірка "Карби" відразу поставила Марка Черемшину на одне з чільних місць серед українських новелістів початку XX століття. Пізніше з'явилися його оповідання, присвячені руїні галицького села, спустошеного подіями першої світової війни. Сучасна йому критика відзначала високу майстерність письменника і багатство народної, часто ритмізованої мови. В історії літератури Черемшину, Василя Стефаника і Леся Мартовича часто об'єднують під назвою «покутської трійці».



А ТИ ЧИТАВ МАРКО ЧЕРЕМШИНУ?