пʼятницю, 30 травня 2014 р.


Святковий перегляд ювілейної казки - талісману року "Коник-горбоконик" П. Єршова.

Вікторина "Казкова веселка".

Книга - найкращий подарунок.

На святі у Центральній бібліотеці.

1.06 - 210 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ 
М. І. ГЛІНКИ (1804-1857), РОСІЙСЬКОГО КОМПОЗИТОРА


Украина - обетованная земля моего сердца.
М. Глінка


      Михайло навчався у Шляхетному пансіоні при Санкт-Петербурзькому університеті, де його гувернером був поет - майбутній декабрист В. К. Кюхельбекер.  Саме там Глінка знайомиться з О. С. Пушкіним, який приходив у пансіон до свого молодшого брата Льва -  однокласника Михайла.
         У 1836 році відбулася прем'єра першої опери Глінки — «Іван Сусанін». Прем'єра другої опери - «Руслан і Людмила» за поемою Пушкіна - відбулася у 1842 році не дуже вдало, хоча згодом саме ця опера була визнана найбільшим досягненням композитора.
Його життя пройшло в невпинних мандрах: він відвідав Італію, Германію, Іспанію та Францію. У подорожах записував народні мелодії тих країн, у яких жив. Був закоханий в Україну. Крім двох опер, Глінка склав багато романсів, ряд п'єс для фортепіано і  оркестру (у тому числі Камаринську і Вальс-фантазію).

 
 
НАСОЛОДЖУЙСЯ НЕПЕРЕВЕРШЕНОЮ МУЗИКОЮ ГЛІНКИ!

четвер, 29 травня 2014 р.

29.05 - 140 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ 
Г. К. ЧЕСТЕРТОНА ( 1874-1936), КЛАСИКА АНГЛІЙСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ

 
   Автор поезій, пєс, біографій, художньої прози у жанрі фентезі, але світову літературну славу Честертон здобув детективними оповіданнями про отця Брауна.

  Навчався образотворчому мистецтву, щоб стати ілюстратором. Відвідував літературні курси. Працював журналістом. Дружив з Б.Шоу та Г. Уеллсом.

 А ТИ ЧИТАВ ЧЕСТЕРТОНА?

вівторок, 27 травня 2014 р.

27.05 - 85 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ РОМАНА ІВАНИЧУКА (1929 р.н.), СУЧАСНОГО УКРАЇНСЬКОГО ПИСЬМЕННИКА, ГЕРОЯ УКРАЇНИ (2009 р.)

     Народився в сім'ї учителя. Вдома була велика бібліотека, тому з дитинства Ромчик багато читав. На бажання батька вступив на геологічний факультет Львівського університету, але покинув його, оскільки мріяв про філологічну освіту, яку здобув пізніше. В літературі вважав своїми учителями Василя Стефаника, Михайла Коцюбинського та Ірину Вільде. У 1958 р. вийшла перша збірка новел «Прут несе кригу», яка принесла йому визнання. Письменник - майстер українського історичного роману. У 1968 р. вийшов  твір  "Мальви" про часи Хмельниччини.  Роман «Четвертий вимір» (1984) про одного з учасників Кирило-Мефодіївського братства Миколу Гулака вважають вершинним твором письменника. В багатьох своїх історичних книгах малював Львів з середньовічних часів до початку XIX ст.

       Лауреат Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка, Літературної премії ім. А. Головка, премії ім. І. Мазепи. Один з організаторів Товариства української мови ім. Т. Шевченка. Заслужений працівник культури України.


А ТИ ЧИТАВ РОМАНА ІВАНИЧУКА? 

ШАНОВНИЙ РОМАН ІВАНОВИЧ! 
Від щирого серця бібліотекарі та читачі вітають Вас з Днем народження! Зичимо Вам творчої наснаги, міцного здоров'я та вдячних читачів! Сучасна українська література пишається Вами!

понеділок, 26 травня 2014 р.

2014 РІК - РІК ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

ОБРАЗ КОБЗАРЯ В ХУДОЖНІЙ ЛІТЕРАТУРІ

Презентує пані Ольга - мати читайлика Янчика (5 рочків) 

      Мене в дитинстві захопила постать Тараса Шевченка. Я почала шукати художні твори про видатного Кобзаря і відкрила для себе книги про геніального сина українського народу. 

пʼятницю, 23 травня 2014 р.

24.05 - ДЕНЬ СВЯТИХ РІВНОАПОСТОЛЬНИХ КИРИЛА Й МЕФОДІЯ, УЧИТЕЛІВ СЛОВ'ЯНСЬКИХ. ДЕНЬ СЛОВ'ЯНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ І КУЛЬТУРИ

     Рідні брати увійшли в історію світової культури як творці слов'янської азбуки. Кирило був поліглотом (тобто людиною, яка знала велику кількість мов). Він досконало вивчив іврит, слов'янську, грецьку, латинську та арабську мови. Служив бібліотекарем у соборі Святої Софії. Викладав філософію у вищому навчальному закладі Візантії, за що отримав прізвисько "філософ", яке залишилося за ним назавжди. Мефодій зробив хорошу військову кар'єру, яку він залишив заради створення слов'янської писемності.


Година цікавої і корисної інформації 
"Оспівана фантазія літер" 

ЦЯ ПОДІЯ ЗМІНИЛА СВІТ!